Agrifoto

Inside Aardappelen

Eerste notering vroege aardappelen verbaast

23 Juli 2021 - Redactie Boerenbusiness

De Belgapomnotering doet vandaag (vrijdag 23 juli) de eerste vroege aardappelnotering. Deze werd vastgesteld op €15 per 100 kg af. Overigens is er de afgelopen week bijzonder weinig handel gedaan in vroege aardappelen. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat is een logisch gevolg van de tegenvallende hectareopbrengst, de lage onderwatergewichten en fijne sortering. Feitelijk waren tot nu toe de vroege aardappelen niet geschikt voor de verwerking van frites waardoor de aardappelen van de oude oogst prijstechnisch een forse stap omhoog hebbe kunnen maken. Voor de allerlaatste boxen met bijvoorbeeld Agria, Victoria en Fontane wordt momenteel tussen de  €16 en €19 betaald. Belgapom toonde ook kleur door €17 op het bord te zetten, de hoogste notering van het seizoen, maar nog altijd een povere prijs gezien de kosten die het lang bewaren tegenwoordig met zich meebrengt.

Aansluiting vinden
Het zal nog een hele Houdini-act worden om de aansluiting tussen oude en nieuwe aardappelen verder op gang te krijgen. Opvallend daarbij was de hierboven genoemde eerste notering van Belgapom voor de vroege aardappelen. Een meer 'slag in de lucht'-notering; voor dat geld (€15) is namelijk niets te koop. De Duitse Reka gaf later op de dag een prijs indicatie af van €16 à €17 maar ook daarvoor is weinig aanbod.

Telers willen niet aanbieden; eerst aan de contractverplichting voldoen en dan maar eens verder kijken, lijkt het devies. De komende weken en dan met name de eerste 2 weken van augustus worden spannend. De eerste notering lijkt vooralsnog een onderkant.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden