Agrifoto

Inside Aardappelen

Farm Frites en Aviko breiden uit in Polen

26 Juli 2021 - Niels van der Boom

Farm Frites Poland SA – de joint venture tussen Farm Frites en Aviko Potato – gaat zijn productiecapaciteit in het Noord-Poolse Lębork uitbreiden. In 2023 moet de nieuwe productielijn voor frites operationeel zijn. De grootste klant van de aardappelverwerker is Polen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Website Potato Pro schrijft dat Farm Frites Poland SA plannen heeft om uit te breiden. Aan het einde van de zomer moet de benodigde financiering rond zijn. Een jaar later moet een nieuwe productielijn voor aardappelpannenkoekjes gereed zijn. Nog een jaar later – zomer 2023 – staat de oplevering van een nieuwe productielijn voor frites op de planning.

Joint venture
De fabriek is een joint venture tussen Farm Frites en Aviko Potato. In 1994 streken de Nederlandse bedrijven neer in Lębork, nabij Gdansk. De productie groeide in die tijd van 40.000 ton tot de huidige 250.000 ton. Naast Franse frietjes worden aardappelvlokken en pannenkoekjes geproduceerd. Met hoeveel ton de productiecapaciteit toeneemt door de uitbreiding is niet bekend.

De grootste afnemer is McDonalds. Alleen al thuismarkt Polen is goed voor 26.000 ton frites op jaarbasis. In totaal worden 800 restaurants beleverd in 11 Centraal- en Oost-Europese landen. Naast Polen zijn dat onder andere Tsjechië, Slowakije en Bulgarije maar ook Oekraïne en Wit-Rusland.

Eigen teelt
De aardappelen betrekt Farm Frites uit de regio rond de fabriek. Daar heeft het overigens ook zelf een groot akkerbouwbedrijf met 3.500 hectare en bijna 1.000 hectare aardappelen. De overige benodigde aardappelen worden door 70 aangesloten telers op contract verbouwd. Het gaat om zo'n 5.000 hectare. De totale opslagcapaciteit van het eigen bedrijf bedraagt 130.000 ton.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden