Agrifoto

Inside Aardappelen

Vroege aardappelen lopen nog achter op gemiddelde

28 Juli 2021 - Jurphaas Lugtenburg - 2 reacties

De vroege aardappelen maken een inhaalslag wat betreft de groei. De opbrengsten in de proefrooiingen proefcentrum voor de aarappelteelt (PCA) blijven nog wel achter op het meerjarige gemiddelde.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

PCA en Inagro volgen de groei en ontwikkeling van de (half)vroege rassen Amora en Anosta op praktijkpercelen in West-Vlaanderen. Anosta haalde na gemiddeld 111 groeidagen op 23 juli een gemiddelde opbrengst van 36 ton per hectare. De spreiding lag tussen de 25 en 46 ton per hectare. Bij Amora ligt de gemiddelde opbrengst ook op 36 ton per hectare, maar bij een spreiding tussen de 31 en 48 ton per hectare.

Grofte blijft achter
Het perceel met de hoogste opbrengst is op 14 juni 1 keer beregend. De gemiddelde groei komt uit op 600 kilo per hectare per dag. Bij de Amora was gemiddeld 25 ton per hectare in de fritesmaat 50 op. Bij de Anosta is dat 23 ton per hectare. De afrijping is gemiddeld 22% bij Amora en 26% bij Anosta.

De meerjarige gemiddelde opbrengst ligt na 111 groeidagen op 41 ton per hectare bij Amora en 40 ton bij Anosta. Bij de vergelijking op datum blijft de opbrengst van beide rassen 3 ton achter op het meerjarige gemiddelde. Ook qua grofte lopen de vroege aardappelen nog achter. Gemiddeld is na 111 groeidagen 28 ton per hectare van de Anosta 50 op en is dat bij Amora 32 ton per hectare.

Bron: PCA
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden