Shutterstock

Inside Aardappelen

Droogte hakt in op groter Canadese aardappelareaal

28 Juli 2021 - Niels van der Boom - 1 reactie

Het areaal aardappelen in Canada groeit dit jaar met 5%. Alle segmenten noteren een verhoging. Vooral van belang is dat fritesproducenten meer aardappelen op contract hebben vastgelegd. Het is echter de vraag of deze extra kilo's er wel komen. Een enorm lange hete en droge periode heeft delen van het land al maanden in zijn greep.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vooral het westen van Canada heeft te maken (gehad) met hoge temperaturen en droogte. De hittegolf is historisch te noemen. Het kwik tikte zelfs de 46,6 graden aan. Voor het eerst in de geschiedenis van het land kwam het op veel plaatsen boven de 40 graden eind juni. Daarbij is op veel plekken in meer dan een maand tijd ook geen spat regen meer gevallen. De gevolgen voor de landbouw zijn vanzelfsprekend enorm groot. Bijvoorbeeld in de provincies Ontario en Manitoba.

5,3% meer areaal
De aardappelteelt is – kijkend naar het landoppervlak – vooral gefocust op de koelere en nattere oostkust. Toch tellen de prairiestaten qua hectares wel mee. Manitoba, Alberta en Saskatchewan hebben het leeuwendeel van de teelt in handen: ruim 60.000 hectare, vooral fritesaardappelen. De oostkust is goed voor 56.000 hectare, waaronder veel tafel- en pootaardappelen. Volgens statistiekcijfers van Stats Canada groeit het totaal areaal dit jaar 5,3%. Dit betekent dat 7.700 hectare meer is gepoot dan in 2020.

Het totaal areaal van 153.200 hectare is de grootste sinds jaren en vergelijkbaar met Frankrijk, terwijl Canada 15 keer groter is! Er wonen ruim 37 miljoen mensen, tegenover 67 miljoen in Frankrijk. Niet voor niets is Canada – na Rusland – het grootste land ter wereld.

Meer fritesaardappelen
Alle marktsegmenten laten meer teelt zien. Verwerkers in Canada – maar ook de VS – hebben capaciteit bijgebouwd. Daar zijn aardappelen voor nodig. De teeltgebieden bevinden zich vooral in de hete en droge prairiestaten. Het is dus maar de vraag of er uiteindelijk kilo's geleverd gaan worden. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat vrijwel al deze hectares onder pivots of andere beregeningssystemen liggen. Toch heeft ook die techniek zijn grenzen.

Het grootste en beroemdste aardappelgebied van Canada: Prince Edward Island (PEI) plust licht met 1% tot 34.200 hectare. Manitoba (de nummer 2) groeit maar liefst 10%. Vooral omdat Simplot hier een nieuwe fabriek heeft geopend. Goed voor bijna 3.000 hectare. Op 3 staat Alberta met 13% groei (3.150 hectare). In het Franstalige Quebec krimpt als enige het areaal significant met bijna 6%. Goed voor 1.000 hectare.

Afgelopen jaar ging een klein deel van de Canadese aardappeloogst verloren door intredend winterweer. Dit jaar worden gewassen al vervroegd afgeschreven door de hitte. Waterbronnen drogen letterlijk op en ook de slechte kwaliteit door bosbranden, hebben gevolgen voor de groeiomstandigheden. Toch valt het opbrengstverlies door deze weersextremen vooralsnog mee, rapporteren officiële bronnen. Daarom wordt rekening gehouden met een 14% grotere oogst dan in 2020. Insiders rekenen er echter op dat deze toename in het westen zeker niet wordt gehaald.

Minder grondstof
Fabrieken in Noord-Amerika zitten zo, aan beide kanten van de grenzen, minder krap in hun grondstof van eerder werd gedacht. Door nieuwe locaties en extra lijnen kon die 14% extra aardappelen zeker verwerkt worden, mede door een zeer goede vraag voor zowel frites als gedroogd product. Voor Europa is dat positief, gezien de toenemende export naar het continent.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden