Agrifoto

Inside Aardappelen

Aardappelmarkt begint logistiek wat te knellen

6 Augustus 2021 - Redactie Boerenbusiness

Door het verlate groeiseizoen in 2021 komen de eerste aardappelen en de opvolgende midden vroege rassen later op de markt. Dat heeft weer gevolgen voor de start van de oogst van bijvoorbeeld de geplande afland Fontane die gerooid moeten en kunnen worden. Daarmee komt de markt logistiek wat in de knel.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het gat door het achterblijven van de vroege aardappelen medio juli leverde een sterk prijsherstel op van de allerlaatste aardappelen van oogstjaar 2020, maar zorgt nu logistiek voor wat knelling. De eerste tekenen zijn al te zien aan de verschillende noteringen.

Zo zakte de Duitse Reka notering vrijdag 6 augustus voor vroege rassen terug naar €17 per 100 kg - €2,50. Zorba noteerde nog €18 - €1,50. Gezien de huidige omstandigheden in het veld en het te verwachtten aanbod de komende periode zal de druk op de marktprijs doen toenemen. Dat is ook de ervaring die de seizoenen hiervoor ons geven, in die zin zorgt het weertype (gematigd zomers) niet verder voor stemming.

Rustige stemming
De ontwikkeling van de actuele markt hoeft in basis niet veel weerslag te hebben op het verdere verloop van de markt van de bewaaraardappelen. Zo noteerde de termijnmarkt van het april 2022 contract eerder deze week (31) even boven het €19 niveau, maar de prijsdruk op de nieuwe aardappelen en het uitblijven van zomers weer zorgden voor een rustige stemming waardoor het €18 niveau weer in beeld kwam.

Zoals eerder aangegeven heeft de aardappelmarkt van seizoen 2021/2022 richting gekozen. Worden het marktprijzen lager dan ca. €16,50 of mogen we op een hoger prijsniveau rekenen? Als we dus mogen uitgaan van de statistieken (zie grafiek) wordt het een €16,50 plus seizoen met voorlopig een begrenzing op €20.

In die zin zal de fysieke marktprijsontwikkeling versus de termijnmarkt leidend gaan worden een trend die de laatste jaren meer te zien zal zijn. De termijnmarkt staat dan weliswaar wat boven contractprijs, maar met de reeds bekende feiten zoals de krimp van het Europees areaal, de schade die her en der is ontstaan door overvloedige regenval, het tegenvallende areaal en de verwachte oogst in Amerika en de wereldwijde afzet van frites wordt er maar pover genoteerd. Zeker met de kennis van zaken dat er voor fritesgeschikte Fontane levering april 2022 al €20 per 100 kg is betaald.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden