Agrifoto

Inside Aardappelen

Vroege aardappelen maken nog kilo's net voor de oogst

11 Augustus 2021 - Jurphaas Lugtenburg - 5 reacties

De vroege aardappelen groeien hard. De percelen Amora en Anosta die gevolgd worden door het Belgische Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) zijn de afgelopen dagen respectievelijk 700 en 600 kilo per dag per hectare gegroeid. In de proefrooiingen komen de opbrengsten nu op of boven het meerjarige gemiddelde.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De percelen Amora en Anosta die gevolgd worden door het Belgische Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) zijn de laatste dagen respectievelijk 700 en 600 kilo per dag per hectare gegroeid. De Amora haalde na 123 groeidagen een gemiddelde opbrengst van 45 ton per hectare. Het langjarige gemiddelde voor het einde van het groeiseizoen staat op 42 ton per hectare.

Er is wel een grote spreiding qua opbrengst tussen de 8 percelen die loopt van 30 tot 54 ton per hectare. 2 zitten net boven de 30 ton, terwijl op 3 percelen de opbrengst de 50 ton al is gepasseerd. Bij de Anosta is de gemiddelde opbrengst 41 ton per hectare, gelijk aan de meerjarige gemiddelde eindopbrengst. De spreiding tussen de percelen loopt van 38 tot 52 ton per hectare.

Flinke verschillen in sortering
Wat betreft grofte zijn er ook flinke verschillen. Gemiddelde dit jaar bij Amora is 33,8 ton per hectare (77%) van de aardappelen 35 op. Het meerjarige gemiddelde ligt op 32 ton. De verschillen tussen de percelen lopen van 21 tot 46 ton per hectare.

De opbrengst van Anosta in de fritesgeschikte maat ligt op 28 ton per hectare. Dat is iets onder het gemiddelde van 30 ton per hectare. Het afrijpen loopt bij beide rassen met 50% achter op het gemiddelde rond deze tijd dat op circa 75% à 80% ligt. Er kunnen dus best nog wat tonnen bijgroeien.

Kwaliteit verbetert
Het onderwatergewicht (OWG) van de Anosta blijft tot nu met 363 gram achter op het gemiddelde van rond 380 gram. De spreiding is tussen de 348 en 370 gram in de proefrooiing. Eén perceel is inmiddels geoogst en daar lag het OWG op 384 gram. Bij de Amora is het OWG gemiddeld 389 gram. Daar zitten wel 2 percelen tussen die nog onder de norm van 360 gram blijven. Uitval blijft bij beide rassen voornamelijk beperkt tot enkele groene of misvormde knollen. Rotte aardappelen zijn nergens gevonden. De friteskwaliteit wordt van alle monsters als uitstekend beoordeeld.

De behoorlijke opbrengsten vertalen zich al in de Belgische noteringen voor vroege aardappelen. De PCA notering is van €20 in week 31 (vorige week) naar €16,25 per 100 kilo deze week gezakt. De Belgapom notering van deze week is nog niet gepubliceerd, maar vorige week deed de prijs een stapje terug met €2,50 naar €17,50 per 100 kilo.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden