Shutterstock

Inside Aardappelen

Kleinste Amerikaanse aardappeloogst in 8 jaar

11 Augustus 2021 - Niels van der Boom - 27 reacties

Ondanks een significante areaalstijging in de Verenigde Staten koerst het land af op zijn kleinste aardappeloogst in 8 jaar tijd. Dit is vooral te wijten aan het extreem hete en droge weer dat de noordwestelijke staten in zijn greep houdt. Voor Europa biedt dat marktkansen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Marktanalisten in de VS verwachten dat het land dit jaar een aardappeloogst van 18,76 miljoen ton (frites, tafel en pootgoed). Wordt dit werkelijkheid, dan betekent het een daling van 0,2% met vorig jaar. Toen werden 300.000 ton aardappelen meer geoogst. Een relatief klein verschil, maar het betekent wel de kleinste opbrengst sinds 2013. Ook het oogstjaar 2020 viel beneden gemiddeld uit.

Hectareopbrengst
Het areaal is dit jaar met ruim 8.500 hectare gegroeid. Vooral meer fritesaardappelen zijn gepoot, vanwege de uitbreiding van de fritesproductie. Wat de totale opbrengst naar beneden trekt, is de lagere opbrengst per hectare. Die komt uit op 49,5 ton per hectare. Vorig jaar was dat 50,75 ton. De hectareopbrengst is 4% minder dan het langjarig gemiddelde. Dergelijke verschillen ogen op het eerste gezicht klein. Op een areaal van 378.500 hectare maakt het echter een groot verschil.

De reden voor deze opbrengstdaling is het extreem droge en hete groeiseizoen. In het Pacific Noordwest gebied zijn de groeiomstandigheden – ondanks beregenen – uitzonderlijk geweest. Dit resulteert erin dat de staat Washington een lagere opbrengst kent. Het is de op 1 na grootste aardappelstaat in het land. De productie daalt bijna 2%, tot 4,4 miljoen ton.

Ook de nummer 1: Idaho, kent een iets kleinere opbrengst. Die neemt af met een half miljoen ton, zo is de verwachting. Ook in Colorado, North Dakota en Wisconsin daalt de opbrengst door droogte. Dat geldt ook voor het zuidelijke en eveneens droge Californië, waar 8,5% minder aardappelen worden gerooid.

Schade door hitte
De Amerikaanse hoofdoogst moet nog beginnen. Tussen nu en het einde van de oogst kan nog veel gebeuren, zo zeggen analisten. Wel is duidelijk dat de schade door droogte onomkeerbaar is. In de staat Washington worden deze periode vroege aardappelen gerooid met redelijke opbrengsten. De verwachting is dat vooral de hoofdoogst tegenvalt door recordhoge temperaturen in juni. Het areaal in de staat is met 2.000 hectare toegenomen. Deze toename wordt door de lagere opbrengst teniet gedaan.

Ook in 'the potato state' Idaho heeft hitte huisgehouden. Het areaal is hier met 6.000 hectare toegenomen en de oogst is inmiddels gestart. Het fors toegenomen areaal compenseert de lagere opbrengst iets. De hectareopbrengst neemt naar schatting bijna 3 ton per hectare af. Telers die hun aardappelen langer laten doorgroeien - in de hoop meer kilo's te rooien - lopen een groter risico op vorstschade. In staten waar de aardappelgewassen afhankelijk zijn van natuurlijke regenval – zoals North Dakota – valt de opbrengst meer tegen. De geschatte opbrengst komt hier op 33,6 ton per hectare. Vooral de fritesaardappelen zijn getroffen door het extreme weer, waardoor juist dit segment (met een groeimarkt) grondstof te kort komt.

Wat betekent het voor Europa?
Ondanks een grote eigen aardappelproductie is Noord-Amerika een groeiende klant voor frites uit Europa. De Belgische en Nederlandse industrie hebben sinds 2019 hun geëxporteerd volume flink zien toenemen. In april van dit jaar groeide hij tot 19.860 ton product vanuit de EU-27. Helaas ontbreken recentere cijfers. In april 2018, 3 jaar eerder, was dit nog 5.500 ton. De VS en ook Canada kunnen hun eigen markt niet altijd van voldoende aardappelproducten voorzien. Vooral specialiteiten en hoge kwaliteitsproducten worden geëxporteerd. Dankzij de gigantisch grote fritesconsumptie is het land een interessante bestemming.

De Noord-Amerikaanse industrie kampte afgelopen seizoen met een grondstoftekort. De output moet een boost krijgen door het bijbouwen van nieuwe friteslijnen. LambWeston maakte recent nog bekend $415 miljoen te pompen in uitbreiding van hun fritesfabriek in Idaho.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden