Shutterstock

Inside Aardappelen

Tarweprijs als spilfunctie en steun aardappelmarkt

13 Augustus 2021 - 13 reacties

De al prijshoudend tot vast aanvoelende tarwemarkt is deze week verder geëxplodeerd. Werd op de termijnmarkt begin juli voor september 2021, de eerste maand qua afwikkeling nog €200 per ton genoteerd, eind deze week (13 augustus) was dat bijna €260 per ton. Wat doet dit met de aardappelmarkt?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de termijnmarkt voor tarwe hebben ook de opvolgende maanden als december 2021 en maart 2022 forse prijsspringen gemaakt. Een wat minder forse stijging was te zien aan de tarwecontracten van oogstjaar 2022. Voor bijvoorbeeld het december 2022 contract werd al echter bijna €220 per ton gemaakt.{{dataviewSnapshot(2_1628864864)}}

Dat de tarwemarkt een spilfunctie heeft in de landbouw mag algemeen als bekend worden verondersteld. De teelt van tarwe is zeker in Nederland decennia als sluitpost gezien bij de akkerbouwbedrijven. De jaren dat de marktprijzen op €200 per ton en hoger uitkwamen, waren op een hand te tellen. Andere gewassen als aardappelen en uien kregen daardoor ruim baan. Nu echter de tarweprijs de laatste 2 jaar op een structureel hoger prijsniveau is komen te liggen, gaat dit voor gewassen die veel op contract worden geteeld (lees: aardappelen) absoluut effect hebben.

Teler geïnteresseerd houden
De verwachting voor het komende teeltseizoen is dan ook dat de contractprijs van aardappelen fors omhoog kan gaan. Dat betekent ten eerste een correctie omhoog ten opzichte van de lagere gemiddelde contractprijs versus oogstjaar 2020. Ten tweede moet de fritesindustrie concurrerend kunnen zijn met een laag risico gewas qua teelt als tarwe. In grote tarwelanden als Duitsland, Frankrijk en niet te vergeten Polen ligt een uitdaging voor de verder in capaciteit groeiende verwerkende industrieën.

Ook voor het verdere verloop van seizoen 2021/2022 is een lagere marktprijs voor in eerste instantie vroege aardappelen (€15 per 100 kg), die Belgapom vrijdag 13 augustus op het bord zette, niet aannemelijk. Nu al wordt in België gemeld dat de verwerkers in dat land telers bij de vroege aardappelteelt willen houden door vroegtijdig (dus voor het mogelijk inzaaien van tarwe) een betere contractprijs te willen bieden.

Vooruitzicht positief
De interesse in aardappelen voor levering later in het seizoen is aanwezig. Dit uit zich echter nog niet in grote prijssprongen. De extra impuls (lees: stemming) van een zomerweertype ontbreekt hiervoor. Het is immers aardappelweer. De termijnmarkt sluit eind week 32 op €18 voor de april 2022 notering, een prijs waarin nagenoeg geen premie zit gelet op wat er voor levering af land wordt betaald. Af land wordt bijvoorbeeld voor Fontane eerste week september €14,25 per 100 kg gemaakt, aflopend naar €13,25 voor eerste week oktober.

Kortom, met het oog op de ontwikkelingen in met name de tarwemarkt en de aanloop naar het aardappelseizoen 2022/2023 kan de markt van oogstjaar 2021 zich gunstig ontwikkelen. De naar verwachting matige oogst in Amerika en de wereldwijde wereldwijd naar eindproduct, gaat daar zeker een bijdrage aan leveren.  

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden