Agrifoto

Inside Aardappelen

Aardappelen maken kilo's, sortering mag grover

17 Augustus 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Er zitten grote verschillen in aardappelopbrengst tussen de percelen in België. Dat blijkt uit de tweede proefrooiing van Fontane en Challenger van het Belgische Proefcentrum voor de aardappelteelt (PCA).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gemiddelde opbrengst van beide rassen lag op 38 ton per hectare. Bij Fontane lag de bruto opbrengst tussen 21 en 55 ton per hectare. Op een derde van de percelen in de Vlaanderen ligt de opbrengst inmiddels boven 45 ton per hectare.

De gemiddelde opbrengst Fontane op de Vlaamse percelen komt uit op 41 ton per hectare. In Wallonië is dat 33 ton per hectare slechts 2 percelen daar halen een opbrengst van boven de 40 ton. Bij de percelen Challenger is de spreiding met opbrengsten tussen 30 en 50 ton per hectare beduidende kleiner. Ook zijn er nauwelijks verschillen tussen Wallonië en Vlaanderen.

Groeizaam weer
In de 14 dagen tussen de eerste en tweede proefrooiing zijn Fontane gemiddelde 800 kilo per hectare per dag gegroeid (700 in Wallonië en 900 in Vlaanderen). De Challenger is groeide in dezelfde periode 700 kilo per dag per hectare. Beide rassen vertonen nog weinig signalen van afrijping. Ook qua opbrengst presteren de rassen boven het meerjarige gemiddelde op basis van het aantal groeidagen. De grofte blijft wel (iets) achter op het meerjarige gemiddelde.

Het onderwatergewicht is flink toegenomen, maar blijft bij Challenger steken op 341 gram en Fontane op 346 gram. Doorwas is niet of nauwelijks gevonden, maar bij Fontane is er wel wat afval. Meestal groeischeuren, maar af en toe ook een misvormde knol. Verrotte knollen zijn als gevolg van bacterierot op enkele percelen waargenomen.

Geen grote verschillen
In Nederland lijkt de situatie redelijk vergelijkbaar met die in België. Uit de proefrooiing van Aviko blijkt de totale opbrengst rond het langjarige gemiddelde zit, maar dat de sortering hier wel wat grover is. Ook in Nederland blijft het gemiddelde OWG onder de industrienorm van 360 gram. 

Bron: Aviko
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden