Agrifoto

Inside Aardappelen

Fritesaardappelen ruimen in recordtempo

21 Augustus 2021 - 7 reacties

Nog nooit zijn er de afgelopen 2 weken in zo'n korte periode zo veel hectare vroege aardappelen gerooid en tot fritesproducten verwerkt. De stoom komt er bijna letterlijk vanaf, om het maar eens populair uit te drukken. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Alle partijen zoals verwerkers, handelshuizen en telers melden dat de oogst van de vroege aardappelen in een moordend tempo gaat. Een opvallende en gunstige ontwikkeling voor de markt, die zorgt dat de vrees voor een prop in het aanbod van aardappelen mee lijkt te vallen. De angst voor een ophoping was namelijk groot, door de late start van het oogstseizoen van de vroege aardappelen. Door het uitstel van de oogst met 3 à 4 weken vanwege het koude voorjaar hadden de verwerkers op basis van de contractverplichtingen een achterstand in moeten halen.

Bij een relatief laag tempo van verwerken kon dit tot extra druk op de markt van latere (opvolgende) aardappelen kunnen leiden. Dat lijkt niet het geval te zijn. Door de goede afzet van frites, de enorme verwerkingscapaciteit en de grote oogstcapaciteit van moderne rooiers  worden er in korte tijd enorme hoeveelheid aardappelen weggewerkt. Vorige week was er zelfs een tekort aan logistieke capaciteit om te voldoen aan de vraag van de verwerkers.

Eerst de contracten nakomen
De boost van de oogst en verwerking van aardappelen is niet terug te zien in de fysieke markt de laatste paar weken. Het grote volume contractaardappelen die zijn geleverd, geven weinig ruimte bij de verwerkers voor vrije aardappelen. Daardoor is er een markt ontstaan waar het gevoel overheerst dat er geen vraag is, wat weer terug te zien is aan de onder druk staande noteringen (Belgapom vrijdag 20 augustus terug naar €14,00, een daling van € 1,00). Bovendien groeien de aardappelen voor de hoofdoogst goed, waardoor telers wat nerveus worden over de actuele marktprijsontwikkeling. Het 'achterover' leunen van de industrie veroorzaakt juist wat meer aanbod

Potato.nl zette de trend deze week (33) door € 13,- voor Fontane af land mee te nemen in de notering. Dit zou een transactie voor levering binnen 4 weken. Daarmee is de aardappelmarkt toch wat op het verkeerde been gezet, aangezien aardappelen levering over 4 weken een ander 'verhaal' is dan bijvoorbeeld Zorba voor directe levering. Een nogal storend hiaat binnen de reglementen van Potato.nl met deze week gevolgen voor de stemming en daarmee de prijsontwikkeling.

Groeizaam weer
De huidige groeiomstandigheden - zonder al te veel te letten op de daadwerkelijke verwachte oogst per hectare - zijn goed. Vooral rassen als Fontane en Challenger halen een deel van de groeiachterstand in, wat weer vertrouwen geeft bij de verwerkers. Daarentegen zijn er wel meldingen van kwaliteitsproblemen, hol, groeischeuren, rot en phytophthora aan de orde van de dag. De kwaliteitsproblematiek zorgt overigens voor de komende weken juist voor meer aanbod, is de verwachting.

In het geval van het ras Innovator moet er uit een ander vaatje worden getapt. Het gewas slijt hard en door het lage tal gaat de gemiddelde oogst onder het meerjarig gemiddelde uit te komen. Verder is het areaal Innovator relatief harder gekrompen dan van de andere rassen. Schaarste van dit voor de fastfood gewenste ras lijkt reëel te worden.

De termijnmarkt voor het april 2022 contract heeft ook moeite om het prijsniveau van €18,50 vast te houden. Met het onder druk staan van de fysieke markt lijkt een termijn €20 even niet aan de orde. Eind van de week zakte de markt naar € 17,50 met nog altijd weinig omzet. De termijnmarkt gaat, zoals het zich nu laat aanzien, de fysieke markt volgen. Met andere woorden: eerst de af land periode afronden de komende 2 maanden, om vanaf dat punt de balans op te maken en de rest van het (bewaarseizoen) in te gaan.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden