Agrifoto

Inside Aardappelen

Grote verschillen in opbrengst tussen percelen

24 Augustus 2021 - Jurphaas Lugtenburg

In de proefrooiingen van het Belgische PCA blijft de opbrengst van Bintje achter op het meerjarig gemiddelde. De spreiding in opbrengst tussen de percelen is bij zowel Bintje als Innovator groot. Net als in eerdere proefrooiingen van ander rassen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gemiddelde opbrengst van Bintje komt over 14 percelen verdeeld over België uit op 33 ton per hectare. Het 10-jarig gemiddelde staat na 113 groeidagen op 37 ton per hectare. Op 3 percelen kwam de opbrengst nog niet boven de 30 ton per hectare, terwijl er op 2 al meer dan 40 ton per hectare werd gerooid. Net als bij Fontane zijn er grote verschillen tussen Vlaanderen en Wallonië. Op de Vlaamse percelen kwam de gemiddelde opbrengst 8 ton hoger uit.

Fijne sortering en weinig tal
Ook qua onderwatergewicht (OWG) is er een grote spreiding die loopt van 333 gram tot 410 gram. De sortering is nog aan de fijne kant. Gemiddeld is 16 ton per hectare 50 op. In het meerjarige gemiddelde is dat 20 ton per hectare na 113 groeidagen. Gemiddelde zitten er 16 knollen aan een stoel. Dat is een laag knolaantal voor het ras Bintje volgens het PCA.

Op het gebied van doorwas worden voornamelijk wat popperige knollen gevonden. Groene of rotte knollen zijn nauwelijks gevonden. Afval in de partijen bestaat voornamelijk uit misvormde knollen. Volgens het PCA wijst dat op onregelmatige groei en/of het optreden van doorwas. De friteskwaliteit was op de meeste percelen uitstekend.

Vergelijkbaar beeld Innovator
Naast de proefrooiing van Bintje maakte het PCA ook de resultaten van de Innovator op 7 percelen in Wallonië bekend. Na 112 groeidagen is de gemiddeld opbrengst van dit ras 34 ton per hectare bij een spreiding van 29 tot 41 ton per hectare. 83% van de aardappelen zit bij Innovator in de fritessortering. Het OWG ligt gemiddeld met 362 gram nipt boven de industrienorm van 360 gram. Het aantal aardappelen per plant blijft met 9 knollen beperkt.  Voor wat betreft uitval gaat het ook bij Innovator voornamelijk om misvormde knollen.

Bron: PCA

Ook aardappelverwerker Aviko heeft de resultaten van de proefrooiingen van week 33 bekend gemaakt. De opbrengsten van de aardappelen liggen in lijn met het meerjarige gemiddelde. De sortering is wat grover aan het worden. Het OWG ontwikkeld zich gunstig en komt nu boven de 370 gram.

Bron: Aviko

Boerenbusiness organiseert begin september een ronde tafelgesprek over de toekomst van de aardappelteelt en de fritesmarkt. Prominente bedrijven uit de sector schuiven aan. Heb jij vragen aan de experts over dit onderwerp? Stuur ze voor 25 augustus naar d.ballast@boerenbusiness.nl

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden