Aleksander Willemse

Inside Aardappelen

Weuthen optimistisch over toekomst aardappelteelt

26 Augustus 2021 - Jurphaas Lugtenburg - 18 reacties

Aardappelhandelaar Weuthen kijkt na de moeilijke seizoenen van 2019 en 2020 positief naar de toekomst. De aanbodsituatie is momenteel in evenwicht en de oogst verloopt tot nu toe volgens planning.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat liet Ferdi Buffen tijdens zijn toespraak op de Weuthen Kartoffeltag vandaag (donderdag 26 augustus) weten. Het bedrijf verwacht dat de dagprijzen voor de fritesaardappelen de komende periode boven het contractprijsniveau zullen liggen.

De groei van de aardappelen blijft onder het gemiddelde, blijkt uit de resultaten van de proefrooiingen. Veel gewassen beginnen al af te rijpen en de opbrengst van de oogst zal volgens Weuthen slechts gemiddeld zijn. De huidige groeiomstandigheden kunnen voor de hoofdoogst nog wel voor problemen zorgen. Het oogstvolume voor de EU 5 schat het bedrijf in tussen de 26 en 28 miljoen ton. Voor de fritesaardappelen verwacht Weuthen in het voorjaar 2022 prijzen tussen de €17 en €20 per 100 kilo. De huidige koers van de termijnmarkt weerspiegelt die verwachting. Voor fastfood-rassen, bijvoorbeeld Innovator, zullen waarschijnlijk hoger prijzen betaald worden.

Areaal gekrompen, maar verwerkingscapaciteit uitgebreid
Het aardappelareaal in de EU 4 is met circa 3% tot 5% gekrompen als gevolg van onzekerheid onder telers over de marktvooruitzichten voor het seizoen 2021 en oproepen tot areaalkrimp van NEPG en andere organisaties. De verwerkende industrie heeft de productiecapaciteit de afgelopen jaren al behoorlijk uitgebreid en zal de komende jaren nog verder uitbreiden.

"Deze lijnen willen gevoed worden met grondstof", zegt Buffen. "Stijgende teeltkosten en hogere prijzen voor andere landbouwgrondstoffen moeten in de toekomst worden doorberekend bij de inkomsten van de aardappeltelers. Alleen met aantrekkelijke voorwaarden kunnen wij de grondstof ook in de toekomst veiligstellen. De duurste grondstof, is geen grondstof".

De tekst van de toespraak van Ferdi Buffen is hier te vinden.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden