Agrifoto

Inside Aardappelen

Eerste rooiingen: hoe staat het pootgoed ervoor?

27 Augustus 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De pootgoedoogst komt langzaam opgang. Door het vrij koud verlopen groeiseizoen begint het rooien een paar weken later dan we de afgelopen jaren gewend waren. Maar de eerste percelen zijn inmiddels gerooid.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het is nog aan de vroege kant en insiders houden een flinke slag om de arm, maar gebaseerd op de proefrooiingen en de eerste oogstresultaten lijken de opbrengsten moeite te hebben het meerjarige gemiddelde te halen. Tussen de verschillende rassen en regio's zitten wel grote verschillen, zowel qua opbrengst als tal/sortering. Enkele bronnen noemen het wel opvallend dat er geen grote verschillen zijn tussen de aardappelen die in april of begin juni gepoot zijn. Waarschijnlijk heeft het pootgoed in de koude meimaand weinig gedaan.

Weinig virus, maar extreme phytophthoradruk
De relatief koud verlopen lente en zomer is gunstig geweest voor de luizendruk. Dat komt ook naar voren in de veldkeuringscijfers van het NAK. In de laatste tussenstand van week 31 was mozaïek in 19% van de gevallen reden voor verlaging, vorig jaar was dat 54%.

De phytophthoradruk was daarentegen erg hoog. Telers hebben de grootste moeite gehad het gewas vrij te houden van de aardappelziekte. Op het oog is dat aardig gelukt. Het is afwachten of er na het rooien ook weinig problemen komen met knolphytophthora, daar zijn nog wat twijfels over. Vooral op delen van het perceel waar de ziektedruk door bijvoorbeeld een windsingel of heg al wat hoger is, kunnen er verrassingen boven komen.

Voor uitspraken over de afzet van pootgoed is het eveneens aan de vroege kant. De stemming is wel een stuk beter dan vorig jaar. De fritesaardappelen leveren nog geen wereldprijzen op, maar na 2 zeer slechte jaren gaat het in elk geval weer een stuk beter. Dat is voor de pootgoedafzet een gunstig voorteken, na de forse areaalkrimp in fritesaardappelen vorig jaar.

Duur transport is flinke horde
Voor de (verre) export zijn de dure containers een flinke horde. Een container richting Bangladesh of Pakistan is circa 3 keer duurder geworden in vergelijking met vorig jaar. Enkele insiders denken dat het lastig wordt om naast de fors duurdere kosten voor transport ook een prijsverhoging voor het pootgoed door te berekenen aan de afnemers. Zeker omdat de vermarkting van consumptieaardappelen afgelopen seizoen in verschillende regio's moeizaam is verlopen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden