angel217 / Shutterstock.com

Inside Aardappelen

Belgisch aanbod zet markt onder druk

28 Augustus 2021 - 19 reacties

De dalende tendens in de afland markt lijkt zich verder door te zetten. Vooral aanbod van de laatste vroege aardappelen geeft extra druk op de markt. Ondanks het hoge tempo van verwerken, zijn er telers die graag hun land leeg willen hebben om allerlei uiteenlopende redenen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een tweede teelt, mest uit rijden voor einddatum of werkspreiding zijn belangrijke redenen om ook tegen lagere prijzen door te werken met de afland aardappelen. Voorlopig lijkt er dan ook geen herstel van de prijs aan de horizon. In Nederland lijkt de druk lager dan in België. Daardoor worden in Nederland ook nog wat hogere prijzen betaald tot nog toe. Prijzen tussen €13 en €16 per 100 kilo zijn in Nederland gerealiseerd en in België tussen €12 en €14 per 100 kilo.

Kwaliteit en logistiek
Verder spelen er nog 2 dingen in de aardappelmarkt een rol: de kwaliteit en de logistiek. De laatste weken nemen de afkeuringen van aardappelen fors toe. Boosdoeners zijn vooral natrot, onderwatergewicht en hol.

Mensen uit het veld spreken dan ook hun zorgen uit over de kwaliteit en de bewaarbaarheid daarvan voor de korte termijn. Vooral in het zuiden, België en Frankrijk wordt veel hol geconstateerd in met name de rassen Fontane, Agria of daaraan verwante rassen. Er wordt gesproken over 10 tot 15% van genoemde rassen die daarmee behept zouden zijn. Daarbij wordt bewaren een flinke uitdaging, wat kan zorgen voor constant dwingend aanbod in het begin van het seizoen.

Innovator aan onderkant opbrengstcurve
Challenger lijkt dit jaar de grote winnaar met goede kwaliteit en kilo's. Dit is blijkbaar een goed groeiseizoen voor Challenger. Innovator is wat kilo's betreft het slechtste jongetje van de klas en lijkt door relatief laag tal en voor dit ras een niet ideaal groeiseizoen, aan de onderkant van de opbrengstcurve te hangen.

Het andere probleem dat speelt is het gebrek aan voldoende transportcapaciteit om de aardappelen in korte tijd afland weg te werken. Alles wat kan rijden rijdt, maar dit lijkt voor nu nog niet voldoende. Iets wat afland leveranciers nerveus maakt, omdat ze door willen met het afronden van de afland oogst.

Tussen hoop en vrees
De termijnmarkt lijkt zich inmiddels in een stukje niemandsland te begeven. De notering staat te laag om te verkopen of in te dekken en te hoog om een voldoende winstpotentie te geven. Dat leidt tot beperkte omzetten en bewegingen. De omzetten zijn extreem laag voor de tijd van het jaar (net voor de hoofdoogst) en ook de openstaande positie groeit de laatste weken amper.

Iedereen is in afwachting van de uiteindelijke kilo's en kwaliteit voordat er weer bewogen wordt door de deelnemers. Daarnaast blijft de angst voor een derde of vierde lockdown ervoor zorgen dat speculanten van de markt blijven. Met de Deltavariant blijft de angst aanwezig en ontwikkelingen zoals in Japan zorgen ervoor dat men voorzichtig blijft.

Op basis van de eerste oogstprognoses van DCA en Weuthen lijkt een markt tussen de €17 en €21 reëel, maar deelnemers van de termijnmarkt blijven afwachtend. Verwerkers kunnen hun dekking ook deels vinden op de fysieke markt, maar willen ook geen grote overdekking mocht eventueel de afzet door verdere lockdowns weer terugvallen met 30 à 40%.{{dataviewSnapshot(2_1630064799)}}

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden