B Brown / Shutterstock.com

Inside Aardappelen

Weinig tonnen en matige kwaliteit aardappelen in VS

2 September 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De Amerikaanse aardappeloogst lijkt vies tegen te vallen zo melden verschillende lokale media. Een uitzonderlijk warm en droog jaar eist zijn tol.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In Idaho, de staat waar de meeste aardappelen geteeld worden, is de oogst van de vroege aardappelen in volle gang en zal de hoofdoogst snel volgen. De planten hebben weinig knollen gemaakt. De aardappelen die er zijn, zijn over het algemeen kleiner dan normaal, hebben een laag onderwatergewicht en zijn vaak ook nog misvormd.

Teler Jim Tiede zegt in de Idaho State Journal dat hij verwacht dat opbrengst bij hem in de regio circa 20% onder het gemiddeld uit zal komen. "Het wordt een tegenvallende oogst. Fritesfabrikanten zijn ondertussen druk opzoek naar aardappelen om waar mogelijk nog wat bij te kopen".

Gewas staat er slecht op
In de Red River Valley, eveneens een groot teeltgebied in Noord-Dakota en Minnesota, is de situatie niet veel beter. De opbrengst en kwaliteit vallen tegen. Vorige week schatte de agrarische dienst van Noord-Dakota 8% van het aardappelareaal in als zeer slecht, 14% als slecht en 63% als redelijk. Slechts 13% staat er goed op en 2% uitstekend. "We zien veel misvormde holle aardappelen", zegt Gary Secor van de North Dakota State University in de Grand Forks Herald. "Het enige voordeel van de hitte en droogte is dat de ziektedruk tijdens het seizoen laag was. Phytophthora zijn we bijvoorbeeld nauwelijks tegen gekomen". Over de opbrengst durft hij nog geen uitspraken te doen. "Dat wordt duidelijk als het rooien half september van start gaat."

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden