Tolsma

Inside Aardappelen

Termijnmarkt toont ware gezicht aardappelmarkt

4 September 2021

Er staat momenteel flink wat druk op de ketel als het om de fysieke dagmarkt gaat. Toch laat de termijnmarkt zo aan het eind van week 35 goed zien hoe de vlag er echt voor staat.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het beeld op de termijnmarkt komt alleen niet overeen met het negatieve beeld op de huidige fysieke markt.

Door het nog lang doorgaan met oude oogst aardappelen, mede door de vertraagde groei van de vroege en (in mindere mate) midden vroege, zit er een prop in de aardappelpijplijn. Deze prop zit voor de komende periode redelijk vast, aangezien er ook een start is gemaakt met de aardappelen van de hoofdoogst.

Het drukkend aanbod is ook terug te zien aan de verschillende noteringen. Zo noteerde Belgapom vrijdag 3 september voor zowel vroege aardappelen als Fontane (eerste notering) € 12,00 per 100 kg, €0,50 lager dan een week eerder. De Duitse Reka-notering zakte eind week 35 gemiddeld met € 1,00 per 100 kg terug naar € 12,50 voor vroege aardappelen tot € 14,00 voor Innovator.

Rondje om de kerk
De termijnmarktnotering hinkt deze week ogenschijnlijk op 2 gedachten. Is er sprake van een tijdelijke daling in de fysieke markt en leeft de markt met het eind van de af land periode weer op? Of blijft het voorlopig 'tobben' door druk ook in de bewaarperiode van aardappelen met een kwaliteitsissue? Denk bij kwaliteitsissues met name aan hol in Agria en Fontane, wat ten koste kan gaan van de bewaarbaarheid. De gedachte van het 'tobben' na de af land periode was terug te zien deze week aan het verloop van de termijnmarkt van het april 2022-contract dat van € 18,00 in week 34 (kort) terugzakte naar €16,50. Vrijdag was er sprake van een sterk herstel met een slotstand aan het eind van de handelsdag op €17,70. Rondje om de kerk dus deze week!

De stemming onder de Nederlandse telers is positief. Een marktprijs van €20,00 per 100 kg, en wellicht ook nog wel wat meer, zou goed mogelijk moeten zijn, is de algemene mening van de Nederlandse aardappelteler. Het gevoel in Nederland wordt ook ingegeven door de matige stand van de aardappelgewassen. Geen bovengemiddelde oogst in Nederland dus. Vooral de Franse en in sommige regio's ook Duitse en Belgische (zie proefrooiresultaten PCA/Fiwap) telers denken wel een bovengemiddelde aardappeloogst te rooien, zodat een termijnmarkt van bijvoorbeeld €18,00 à €20,00 wel aantrekkelijk is. Kortom: komende weken zal meer duidelijkheid komen waar de marktpartijen elkaar qua prijs tegen gaan komen. 

Bron: JRC Mars
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden