Agrifoto

Inside Aardappelen

Angst voor verdere krimp aardappelareaal

14 September 2021 - 15 reacties

De Nederlandse aardappelprijs op de fysieke markt blijft relatief goed staan. Op de PAT lijst blijven de transacties voor €13, €13,50 en €14 overheersen. Deze transacties zijn 100% meeleverkilo's.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de vrije markt van aardappelen voor telers die geen binding hebben met een verwerker, is feitelijk geen vraag. Het aanbieden van aardappelen af land voor €12 of lager geeft geen vraag en daarmee geen afzet.

De Belgische markt, waar meer vrije aardappelen worden ingekocht, is het aanbod ook groot op dit moment en daarmee de prijs lager dan in Nederland. Het lijkt erop dat Nederlandse verwerkers op dit moment geen belang hebben bij lagere marktprijzen. Hier zijn een aantal beweegredenen voor. Ten eerste de fritesprijs waarvoor op dit moment veel afspraken worden gemaakt voor komend seizoen en in de tweede plaats de angst dat het areaal aardappelen wederom zal krimpen door het uitblijven van een kostendekkende prijs. De hoge graanprijs werkt daarbij als goede stok achter de deur.

Kwaliteit zorgt voor uitdaging
Veel van de ontwikkeling in de markt hangt af van de totale oogst in de EU-4. Daarbij lijken België en Frankrijk bovengemiddelde oogsten te krijgen. Verwerkers zijn op dit moment druk met het 'technisch' oplossen van het kwaliteitsvraagstuk dat een deel van de oogst zal hebben onder anderen door holle aardappelen. Door snijlijnen anders af te stellen lijkt daar een gedeeltelijke oplossing voor te zijn.

De termijnmarkt zweeft mee met de steun op de fysieke markt en lijkt voorlopig niet onder de €17,50 te komen door de verwachte vraag en exportkansen vanuit Oost-Europa.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden