Agrifoto

Inside Aardappelen

Zwitserland kampt met groot aardappeltekort

16 September 2021 - Niels van der Boom - 3 reacties

Dankzij een extreem natte zomer heeft de Zwitserse aardappeloogst fikse averij opgelopen. Eerder al vroeg brancheorganisatie Swisspatat al om verhoging van het importquotum voor tafelaardappelen. Nu vraagt het om meer import van pootgoed. De oogst van kwalitatief goede frites- en chipsaardappelen valt fors tegen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eerder al vroeg brancheorganisatie Swisspatat al om verhoging van het importquotum voor tafelaardappelen. Nu vraagt het om meer import van pootgoed. De oogst van kwalitatief goede frites- en chipsaardappelen valt fors tegen. Het bondsambt voor de landbouw heeft dit quotum met 5000 ton verhoogd. Een nieuwe aanvraag van de brancheorganisatie komt op 20.000 ton extra import voor de periode half september tot eind 2021. Het gaat nu om pootaardappelen.

30% minder opbrengst
Normaal gesproken bedraagt het importquotum gemiddeld 14.800 ton per jaar. De verhoging is dus significant te noemen. Een dergelijke bijstelling gebeurde voor het laatst in 2017, na een tegenvallende oogst in de herfst van 2016. Volgens het Bondsambt voor de Landbouw (BLW) pakt de aardappeloogst dit jaar tot 30% lager uit. Voor biologische gewassen is dat zelfs tot 80% lager. Vooral frites- en chipsaardappelen hebben problemen met de kwaliteit en opbrengst. Daardoor worden meer bewaarverliezen verwacht. Bij de bio-aardappelen zijn soms zelfs volledige percelen verloren gegaan.

Een ander gevolg van de weersextremen is dat ook de eisen aangaande de sortering worden aangepast door afnemers. Zo heeft aardappelhandelshuis Terralog zijn telers laten weten dat het tafelaardappelen vanaf 25mm afneemt. Een bovengrens is er niet. Dit geldt ook voor fritesaardappelen, waar het grofte probleem minder speelt. De kwaliteitseisen van pootgoed zijn eveneens verruimd. Zo mag 14% van de partij gebreken vertonen (was 10%). Het toelaatbaar percentage hol is verhoogd van 6% naar 10%.

Fors hogere prijzen
De vastgestelde aardappelprijzen voor gesorteerd en los geleverd product is door de Zwitserse brancheorganisatie naar boven bijgesteld. Agria voor verwerking tot frites heeft een richtprijs van €40,31 per 100 kilo (sortering vanaf 42,5mm). Fontane en Markies zitten op €40,17 per 100 kilo. Het prijsniveau voor biologische aardappelen ligt zelfs ruim boven de €90 per 100 kilo. Voor een biologische Agria wordt een prijs gemeld van €91,81.

Zwitserland koopt in Nederland vooral aardappelen wanneer er problemen zijn met de eigen oogst. Het land staat bekend om zijn hoge marktprijzen maar daarbij horen ook strenge kwaliteitseisen. Vooral voor Agria is het een goede bestemming. Omdat de opbrengsten in Oostenrijk en Duitsland ook niet overal meevallen – en eveneens sprake is van kwaliteitsproblemen door weersextremen – is de kans groot dat dit jaar meer vraag merkbaar is in ons land. Dat gebeurde voor het laatst in 2016, na een extreem slechte oogst. Toen werd bijna 6.500 ton geïmporteerd.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden