Agrifoto

Inside Aardappelen

Elk aardappelras zijn eigen marktprijs

24 September 2021 - 11 reacties

De prijsontwikkeling in de aardappelmarkt lijkt nieuwe impulsen te krijgen. Nu de start van de hoofdoogst in veel teeltgebieden is gemaakt, worstelen ook nog een behoorlijk aantal telers met de afzet van de midden-vroege contractaardappelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Zoals gezegd worden de aardappelen van de hoofdoogst af land geleverd en vooral de opslag in gereden. Daarbij speelt droogte een rol. De eerste telers op de zwaardere gronden zijn inmiddels begonnen met het beregenen van de percelen voordat er gerooid kan worden. Door diverse bronnen (telers, handelaars en verwerkers) wordt inmiddels aangegeven dat de gemiddelde hectareopbrengst niet meevallen.

De nagroei is blijkbaar tegengevallen. Het 5-jarig gemiddelde wordt dan ook niet gehaald. Overigens verschilt de oogst per hectare en verder ook de kwaliteit per ras. De belangrijkste rassen lijken een eigen dynamiek te krijgen qua marktprijsontwikkeling.

Fontane
Het ras Fontane is veruit het grootste fritesras in de EU-4-landen (Nederland, Duitsland, België en Frankrijk). De hectare-opbrengst leek in augustus nog af te steven op een 5-jarig gemiddelde met zelfs een plus in België en Frankrijk. Inmiddels is duidelijk dat door de matige nagroei het meerjarig gemiddelde in de EU-4-landen niet gehaald gaat worden. Daarnaast spelen de zorgelijke kwaliteitsproblemen in de vorm van hol een grote rol. Vooral onder de grote rivieren in Nederland en zuidelijker (België en Frankrijk) zijn de problemen aanzienlijk. De schatting is dat van het totale areaal Fontane in de EU-4 5% tot  20 % van de knollen hol is of een ster in het vruchtvlees heeft. De grote vraag is hoe met de situatie met betrekking tot de kwaliteit om moet worden gegaan. Probleempartijen kunnen immers nooit allemaal af land verwerkt worden. Hoe het zal gaan in de bewaring is de vraag. Duidelijk is dat verwerkers een en ander technisch moeten oplossen om partijen met hol toch te verwerken. Dat zal onvermijdelijk ten koste zal gaan van het rendement.

De marktprijzen van Fontane liggen momenteel tussen de €12 en €14 per 100 kg af land, dit zijn voornamelijk meeleverkilo's. Inmiddels lijkt de onderkant wel gezien in de markt van Fontane. Belgische verwerkers proberen voorzichtig via de handel ook in Nederland wat extra Fontane op te pikken. Ook zijn er kopers in de markt die Fontane zonder kwaliteitproblemen zoeken om de opslag af te vullen.

Innovator
Dit aardappelras doet zijn naam van 'juffertje' weer eens eer aan. De gemiddelde hectare-opbrengsten vallen over het algemeen zwaar tegen. Gelet ook op de Boerenbusiness Gewastour haalt een aantal percelen de opbrengst van 2018 niet eens! Het koude voorjaar en het verder nat en koel verlopen groeiseizoen hebben het ras geen goed gedaan. De kwaliteit lijkt zeker in vergelijking met Fontane wel goed, maar de voor de fastfood gewenste lengte ontbreekt in veel gevallen. De teelt van het ras is het afgelopen jaar flink afgenomen, omdat telers ontevreden zijn over het financieel rendement. Er is overigens momenteel wel veel interesse in de markt naar vrije Innovator. De meeleverkilo's worden weliswaar door verwerkers afgerekend op maximaal €13,50 per 100 kg. In de vrije markt is afgelopen week (week 38) €15 af land betaald. Voor latere levering (maart/april 2022) zou €22 gemaakt zijn.

Agria
Agria haalt dit jaar de beoogde kilo's niet en heeft daarnaast net als Fontane (zelfde bloedgroep) pittige kwaliteitsproblemen, zoals hol maar ook rot. Agria staat er ook om bekend niet altijd makkelijk bewaard te kunnen worden. Het bewaren in kisten lijkt dan het beste om de 'lekkende' aardappelen te kunnen beheersen. Voor de afzet van verse frites is Agria een belangrijk ras, dat geldt ook richting de schillers. De verwachting is dat het aanbod van goede kwaliteit Agria later in het seizoen beperkt zal zijn. Zet de exportpotentie daar tegenover, en de markt kan mooie prijzen laten zien. Neem bijvoorbeeld Zwitserland dat reeds nu al aan de markt schijnt te zijn door een tegenvallende oogst in dat land. Verwerkers betalen momenteel voor meeleverkilo's  maximaal €14,00 per 100 kg. In de vrije markt lopen de prijzen voor Agria inmiddels op naar €17 tot €20 per 100 kg af afhankelijk de kwaliteit (lees: bewaarbaarheid).

Challenger
Challenger is de witte raaf binnen de aardappelteelt van de EU-4. Het ras heeft het qua groei zeer goed gedaan dit seizoen en is daarmee de topper geworden onder de fritesrassen. Goede opbrengst, goede kwaliteit  en grofte zet dit ras momenteel weer op de kaart. De laatste jaren nam het ras qua areaal af, wat ten goede kwam aan Fontane. Aangezien Challenger aan de onderkant van de markt bungelde in de prijsvorming, moest het ras het afleggen tegen de kiloknallende Fontane. Dit jaar zijn de rollen omgedraaid. Momenteel zijn alleen de verwerkers afnemer en worden de aardappelen afgerekend op €12 tot €13 per 100 kg.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden