Agrifoto

Inside Aardappelen

Hoeveel krimpt de Duitse aardappeloogst?

25 September 2021 - 1 reactie

De meest actuele cijfers van het BMEL (Federaal Ministerie van Voedsel en Landbouw) zijn bekend. De totale Duitse aardappeloogst wordt een stuk lager geschat dan in oogstjaar 2020 toen het definitieve oogstcijfers werd vastgesteld op 11,6 miljoen ton.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Naast het wat kleinere areaal dit seizoen (274.000 hectare in oogstjaar 2020 versus 259.000 hectare dit seizoen) zou de gemiddelde opbrengst per hectare lager uitpakken. Kwam de gemiddelde hectareopbrengst vorig seizoen uit op bijna 43 ton, dit jaar zou dat 5% minder zijn. Dat zou inhouden dat de er gemiddeld 41 ton per hectare gerooid wordt. 

Vergelijkbaar met omringende landen
In de berichtgeving met betrekking tot de aardappeloogsten in de verschillende EU-landen werd er de afgelopen weken minder bekend gemaakt over hoe de situatie zich in Duitsland ontwikkelde. Uit proefrooingen in Frankrijk en België zou er uitgaande van de groeispurt in augustus een bovengemiddelde aardappeloogst worden gerooid. Deze verwachting is door een wat tegenvallende nagroei naar beneden bijgesteld. De situatie in Nederland geeft al langer een beeld van een wat tegenvallende aardappeloogst. Nu blijkt ook in Duitsland dat de aardappeloogst vergelijkbaar is met die in de omringende landen en is een maximaal gemiddelde oogst per hectare aan de orde.

Het BMEL vermeldt nog wel in het persbericht dat de uiteindelijke gemiddelde hectareopbrengst nog wat naar boven kan worden bijgesteld, waardoor het meer definitieve oogstcijfer richting 11 miljoen ton kan uitvallen. Nog altijd 6% minder dan het definitieve oogstcijfer in 2020.       

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden