Shutterstock

Inside Aardappelen

Termijnmarkt soepel door het €20,00 niveau

1 Oktober 2021 - 5 reacties

Wat er op de aardappelmarkt al een tijdje aan zat te komen, is de afgelopen dagen gebeurd. Halverwege deze week 39 heeft de termijnmarktnotering van het april 2022 contract het niveau van €20,00 geslecht. Die ging gepaard met relatief veel contracten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Boven het niveau van €20,00 lag in eerste instantie weinig aanbod, zodat er vrijdag 1 oktober ook al werd gehandeld op €20,50. De slotstand van de week kwam uit op €20,40. Opvallend is dat de doorbraak door het €20,00-plafond niet resulteerde in een terugval van de prijs.

Normaliter zie je dat wel gebeuren in een markt als er een bepaalde barrière wordt genomen, terug naar bijvoorbeeld €19,60 tot €19,70. Deze terugval bleef uit, waardoor wellicht de conclusie kan worden getrokken dat het huidige prijspeil niet als echt spectaculair wordt gezien door de belanghebbende marktpartijen. Een marktprijs richting €25,00 voor het april 2022 contract moet prima haalbaar zijn, is een veelgehoorde opmerking.

Marktprijs boven €20 wordt verklaard
Of dat ook zo uitpakt, is nog de vraag. De verwachting is in ieder geval van wel, nu het rooien verder op stoom is gekomen en de oogst over het algemeen wordt ervaren als minder dan normaal. Tel daar de krimp van het areaal in de EU-4 landen bij op, alsmede de problemen met de kwaliteit (denk aan vooral hol in Fontane en Agria) wat ten koste gaat van het rendement in de fabriek. Het idee dat een marktprijs boven het €20,00 niveau in de eerste helft van 2022 zonder veel slag of stoot haalbaar moet zijn, wordt zo verklaard.

In de fysieke dagmarkt is echter nog weinig verandering te zien, getuige de diverse beursnoteringen in de EU-4 landen en ook het overzicht op de PAT. Het aanbod blijft blijkbaar nog altijd voldoende, waardoor de marktprijs blijft hangen tussen €12,00 en €14,00 per 100 kilo af. Dat de markt binnen nu en begin december een flinke sprong kan maken, laat de termijnmarkt van de november 2021 notering zien. Die sloot vrijdag 1 oktober af op €15,50.

Tweedeling in de aardappelmarkt
In principe is er een duidelijke tweedeling in de aardappelmarkt. De moeizame actuele dagmarkt en de verwachtingsvolle markt voor het bewaarseizoen. Komende maanden weten we meer, echter een min of meer spannende periode ligt zeker in het verschiet.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden