HZPZ

Inside Jaarcijfers

Pootgoedhandelshuis HZPC boekt geen winst én verlies

8 Oktober 2021 - Redactie Boerenbusiness

Pootgoedhandelshuis HZPC in Joure heeft het boekjaar 2020/21, die loopt tot 1 juli, zonder winst en verlies afgesloten. Het concern meldt een resultaat van welgeteld 0 euro. HZPC meldt echter wel een stijgende afzet en oordeelt een competitieve uitbetalingsprijs te hebben gerealiseerd voor de telers.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit meldt HZPC bij een toelichting op de jaarcijfers van het boekjaar 2020/21. Een jaar waarin het bedrijf grotendeels moest opereren in een wereldwijde recessie door de coronapandemie. Gerard Backx, CEO van HZPC (foto), laat in een verklaring weten: "Onze focus is groei. Hoewel dit proces het afgelopen jaar is vertraagd, is er niets gebroken." Wel was HZPC genoodzaakt om de organisatie op enkele plekken te reorganiseren.

Groeiende afzet
HPZC heeft over het afgelopen boekjaar een omzet behaald van €312 miljoen, ruim 13% lager dan het jaar ervoor. De dividenduitkering blijft gelijk: op €1 euro per aandeel. Waar de omzet afnam en de dividenduitkering gelijk bleef, zag HPZC - zo benadrukt het concern - de afzet juist toenemen. In het jaar 2020/21 verkocht HZPC direct of via licentienemers 904.000 ton pootaardappelen, een groei van 13,5% Daarmee is het pootgoedconcern voor het eerst door de grens van 900.000 ton afzet geschoten. De groei in tonnen vond vooral plaats buiten Europa, in Amerika en Azië. De marge op deze extra overzeese tonnen kon echter niet de sterk lagere marge op de verkoop in Nederland en Frankrijk compenseren, meldt HZPC. Daar merkte het concern de effecten van de veel lagere afzet aan de fritesindustrie en een aantal grote exportlanden als Algerije.

Bron: HZPC

Telers aan zich binden
Het resultaat van €0 over het afgelopen boekjaar is €1,2 miljoen lager dan het jaar ervoor. HZPC meldt dat deze winst had kunnen worden behaald als de investering van €1,35 miljoen in het programma Connecting Growers was uitgesteld. In dit programma heeft HZPC eigen certificaten aangekocht en overgedragen aan de 70% van de actieve telers in de Europese Unie. Hierdoor is het aantal certificaathouders flink toegenomen. "We hechten er grote waarde aan dat de certificaten van HZPC in handen zijn van actieve telers. Met Connecting Growers willen we hen aan ons binden en zorgen dat zij profiteren van de ontwikkeling van HZPC", aldus het concern in de verklaring.

CEO Backx verklaart de toekomst met vertrouwen tegemoet te treden. "De basis van HZPC is gelukkig gezond. Bovendien is onze aanwezigheid in vele landen alleen maar sterker geworden het afgelopen jaar, net als het productenpakket en mooie projecten." Als voorbeeld hiervan noemt HZPC het onlangs gepresenteerde Even Greener, een selectie duurzame rassen met een lagere impact op het milieu. 

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden