Agrifoto

Inside Aardappelen

Aardappeloogst komt goed op stoom

12 Oktober 2021 - Niels van der Boom

Nadat de meeste delen van ons land rijkelijk zijn bedeeld qua neerslag kan gas worden gegeven bij het rooien van de hoofdoogst aardappelen. De omstandigheden om te rooien zijn bijna ideaal. In België en Frankrijk verloopt de oogst rustiger.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Aviko Potato schat in dat voor afgelopen weekend een kwart van de Nederlandse aardappelen binnen waren. Daarmee loopt de oogst ietsje achter ten opzichte van 2020. Kijkend naar het meerjarig gemiddelde zijn ook minder aardappelen gerooid. Vooral omdat dit seizoen simpelweg later is en omdat telers noodgedwongen moesten wachten op regen.

Voortgang gestaag
In Flevoland zijn akkerbouwers afgelopen week overal begonnen om te rooien. Heel productieve dagen konden door de aanhoudende mist niet worden gemaakt, maar de voortgang is toch gestegen naar 30% tot 40%. In het zuidwesten en noorden is de oogst minder ver gevorderd. Neerslag is lokaal gevallen en op plekken in het zuidwesten moest noodgedwongen gewacht worden tot het voldoende droog was. In Limburg blijft het nog steeds erg droog. Die provincie ontsnapte aan de meeste neerslag.

Bron: Aviko Potato

Europa-breed gezien lopen Duitsland en het VK nog steeds flink voor. Beide landen hebben de helft van hun aardappelen binnen als we de Aviko-cijfers mogen geloven. Vooral in België moet nog heel wat werk verzet worden, maar ook Frankrijk heeft nog geen vijfde van de aardappelen binnen. Aardappeltelers hebben daar noodgedwongen gewacht op regen omdat het eerder te droog was. Ook hier is het nu beter weer zodat het rooien op kan starten.

Lokaal veel neerslag
Voor België geldt ongeveer hetzelfde. Ook hier was het lang te droog om te kunnen oogsten en begin oktober ineens te nat. In het midden en westen van het land is lokaal soms 75 tot 100 millimeter gevallen. Dat heeft de oogstwerkzaamheden even een halt toegeroepen. Overigens meldt telersorganisatie Fiwap dat inmiddels 20% is gerooid, terwijl Aviko een cijfer van minder dan 10% noemt.

Gezien het weerbericht voor de komende veertien dagen kunnen Europese aardappeltelers zonder veel stressen het leeuwendeel van hun oogst achter de planken krijgen. Dit terwijl de oogstomstandigheden ideaal zijn met voldoende vocht. De kwaliteit blijft een punt van zorg en wie aan het drogen slaat moet ook even slikken bij het bestellen van diesel of gas. De prijzen ervan zijn fors toegenomen. Zo is de gasprijs verdriedubbeld. Wie met eigen energie kan drogen is duidelijk in het voordeel.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden