Agrifoto

Inside Aardappelen

Aardappeloogst bouwt forse voorsprong op

18 Oktober 2021 - Niels van der Boom

Ten opzichte van de voorbije 2 jaren verloopt de aardappeloogst vlot in Noordwest-Europa. Regenbuitjes gooien lokaal wat roet in het eten maar gemiddeld gaat het rooien mooi. Wat opvalt is dat op de klei de grond meestal wel wil zeven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Helemaal krijgen telers en loonwerkers de vingers er niet achter maar het rooit gemiddeld genomen gewoon goed. Er zijn uitzonderingen en de zware klei is weldegelijk taai. Toch valt het op dat de grond wil zeven. Waarschijnlijk omdat er dit groeiseizoen meer dan voldoende vocht is geweest. De klei is nooit hard uitgedroogd tijdens de zomermaanden. Het rooien vordert zo gestaag.

Bron: Aviko Potato

Inhaalslag
Volgens de meest recente cijfers van Aviko Potato is ruim 60% nu gerooid in ons land. Frankrijk zit daar wat boven en België iets eronder. Vooral de zuiderburen hebben een fikse inhaalslag gemaakt. In Duitsland en het Verenigd Koninkrijk moet nog een kleine 20% gerooid worden. Daarmee loopt de oogst op alle plekken ruim voor op de laatste 2 jaren. Het oogsttempo is vergelijkbaar met het droge 2018.

Op de kleigrond hebben Nederlandse akkerbouwers flink wat werk verzet. Wel valt op dat in het zuidwesten nog meer dan 60% gerooid moet worden. Hier viel de laatste tijd steeds flink wat neerslag en dat vertraagt het oogsttempo. Op de zandgronden in het oosten is de oogst minder ver gevorderd. Vooral in het noordoosten. Afgezien van Zuid-Limburg is aan vocht geen gebrek. De nachten zijn meestal niet erg koud waardoor productieve dagen gemaakt kunnen worden.

Regen op komst
Wat meespeelt is dat aardappeltelers zich flink hebben ingespannen om voor een nieuwe regenperiode zoveel mogelijk geoogst te krijgen. Het mag dan een milde week worden, daar komt ook neerslag bij kijken. De verwachtingen zijn alweer wat afgezwakt. Vooral donderdag wordt een natte dag met lokaal 15 tot 20 millimeter neerslag. De langere termijn is vooralsnog wel droog. In oktober alles achter de planken blijft daarmee mogelijk.

Ook de andere EU-4 landen krijgen een soortgelijke hoeveelheid neerslag te verwerken en een relatief warm weertype met temperaturen die oplopen tot zo'n 20 graden aan het begin van deze week. Wat ook in heel Europa zichtbaar is zijn tegenvallende aardappelopbrengsten en de kwaliteit. Niet alles fritesaardappelen maar ook de tafelaardappelmarkt heeft daar moeite mee. Vraatschade is in sommige landen een issue, waaronder het VK. Dit zorgt ervoor dat de vrije marktprijzen voor veel gevraagde rassen fors oplopen.

Meer tarwe?
Omdat de aardappeloogst zo vlot verloopt hebben toeleveranciers grote moeite om akkerbouwers van voldoende zaaizaad te voorzien. Meestal gaat namelijk direct de zaaimachine achter de rooier aan. Zeker nu de tarweprijzen ook voor oogst 2022 perspectief bieden. Of dit najaar fors meer wintertarwe wordt ingezaaid durven leveranciers niet te zeggen. Zijn de omstandigheden gunstig dan wordt er sowieso meer gezaaid. Dit gaat dan ten koste van het areaal zomergranen, vooral op klei. Die dient als 'gaatjesvuller'.

Afgelopen jaar groeide het areaal tarwe met 10% in Nederland. Wintertarwe breidde zelfs 16% uit in oppervlakte. Het gaat om 15.000 hectare. Of we dit jaar opnieuw zo'n stijging gaan meemaken valt te bezien. De verkoop van zaaizaad is niet helemaal een eerlijke graadmeter. Omdat de oogst deze zomer viel is namelijk minder zaaizaad beschikbaar en raken rassen eerder uitverkocht.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden