Agrifoto

Inside Aardappelen

Fysieke markt tendeert vaster, termijn flauw

22 Oktober 2021

Met de finish van de af land periode in zicht, tendeert de fysieke aardappelmarkt duidelijk vaster. Deze signalen zijn bijvoorbeeld af te leiden uit de ontwikkelingen op de beurzen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De beurscommissie van Belgapom noemt stemming prijshoudend en vast. Op de Duitse Reka notering steeg de prijs voor Agria en Innovator met €2 naar €15 per 100 kilo. Eerder in de week werd het startschot al gegeven door een verhoging van de belangrijkste categorieën van PotatoNL.

Veel reuring was er niet in de markt. Er was voldoende aanbod af land van de ingeplande aardappelen en de partijen met wat kwaliteitsissues resulteerden lange tijd voor een stabiele prijs van €12 per 100 kilo voor Fontane tot maximaal € 14,50 voor andere rassen.

Het moment lijkt aanstaande dat een prijsstap kan worden gemaakt. De afnemers geven de indruk het qua marktprijs prima te vinden en maken ook weinig haast om meer te gaan betalen. Daarin moet de 'markt' het voortouw gaan nemen. Het uitstelmoment van een hogere marktprijs wordt versterkt door het naar voren halen van reeds vastgelegde aardappelen, die bijvoorbeeld op de planning staan voor levering november of december. Daarmee kan een gat worden gecreëerd die later in het seizoen voor een prijssprong kan zorgen.

Bijzondere markt
Opvallend is de vraag is naar Agria, waarvan bekend is dat er in sommige gevallen sprake is van matige kwaliteit. Deze aardappelen zijn over het algemeen lastig te bewaren en kunnen zodoende 'for the time being' de toenemende vraag invullen. Bijzonder aan de actuele marktsituatie is de prijsbeweging van de termijnmarkt, die als tegendraads van de fysieke markt kan worden gezien. Werd eerder in week 42 nog gehandeld boven het €21 niveau, eind van deze week zakte de markt terug naar €19,70. Het coronaspook lijkt nog altijd rond te waren. Dus toen er her en der in landen en steden (bijvoorbeeld Moskou) werd gesproken over een lockdown, was het vertrouwen even weg en zakte de markt terug.

Uitgaande van een hogere fysieke markt in de eerste periode van het bewaarseizoen, is de premie van de actuele termijnmarktnotering niet bijzonder. Uiteindelijk gaat de stemming en de richting van de fysieke markt de komende maanden bepalend zijn voor de april 2022 notering. Waarbij je de volgende beweging kan zien: als het prijsverschil (premie) te groot wordt, kan bij het minst of geringste negatieve bericht over bijvoorbeeld corona de koers op de termijnmarkt laten knikken.             

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden