B Brown / Shutterstock.com

Inside Aardappelen

Rooien in Canada bijna klaar, wat is de opbrengst?

25 Oktober 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De aardappeloogst in Canada is zo goed als klaar. De weersomstandigheden tijdens het rooien waren, zonder vorste en overvloedige neerslag goed in de meeste gebieden, met uitzondering van British Columbia. Wat valt er te zeggen over de Canadese aardappelopbrengst?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De opbrengsten liggen in de westelijke provincies onder het meerjarige gemiddelde, in de centrale provincies boven en in de oostelijke provincies zelf ruim boven het meerjarige gemiddelde, zo meldt de vereniging Canadese van aardappeltelers (UPGC). Voor Prince Edward Island, het grootse teeltgebied met circa 34.000 hectare, wordt de opbrengst geschat op 340cwt/acre (circa 43 ton per hectare). Vorig jaar lag de opbrengst op 250 cwt/acre (circa 31 ton per hectare) en het tienjarige gemiddelde ligt op 288 cwt/acre (circa 36 ton per hectare) volgens de data van Statistics Canada, 2006 was het laatste jaar met een vergelijkbaar hoge opbrengst.

In New Brunswick, ook in het oostelijke deel van Canada, worden zelfs nog iets hogere opbrengsten genoemd met 350 cwt/acre (circa 44 ton per hectare) tegen 237 cwt/acre (30 ton per hectare) vorig jaar, toen het gebied met extreme droogte te maken had.

Hoe verder naar het westen, hoe lager de opbrengst
Volgens de voorlopige tussenstand zitten de opbrengsten in Quebec, Ontario, Manitoba en Saskatchewan rond het meerjarige gemiddelde. In Alberta en British Columbia vallen de aardappelopbrengsten juist tegen. Dit gebied heeft te kampen gehad met extreme hitte afgelopen zomer. Vooral op percelen zonder irrigatie zijn de opbrengsten fors achter gebleven. Exacte cijfers geeft de UPGC niet, maar de organisatie denkt aan een 10% tot 15% lagere opbrengst ten opzichte van vorig jaar, toen de aardappelen in deze gebieden het bovengemiddeld goed deden.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden