Maarten Zeehandelaar / Shutterstock.com

Inside Aardappelen

Aardappeloogst start laatste etappe

26 Oktober 2021 - Niels van der Boom

De aardappeloogst van 2021 heeft wel wat weg van een Formule 1 race met Max Verstappen. Lange tijd lag hij voorop, maar uiteindelijk wordt het toch nog spannend. Echt reden voor paniek is er niet. In de EU-4 loopt het rooien ondanks de buien vlot.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De schattingen lopen wat uiteen tussen de verschillende partijen, afhankelijk van de regio. In Nederland gaat het volgens Aviko Potato om de laatste 15% die nog moet worden geoogst. Vooral in het zuidoosten en noorden moeten aardappeltelers nog rooiwerk uitvoeren. Van de kleigebieden moet vooral in het zuidwesten nog worden gerooid. Zo'n 20% was de stand bij Aviko eind vorige week. Flevoland en Noord-Holland zijn beduidend verder gevorderd.

Bron: Aviko Potato

Gas geven
Daarmee loopt de aardappeloogst behoorlijk voor op de afgelopen 2 jaren. Toen stonden we op peildatum 22 oktober op 50% (2020) en 25% (2019). Ondanks dat de oogst van alle gewassen dit seizoen vertraagd loopt, hebben aardappeltelers duidelijk gas gegeven. Beregenen om te kunnen rooien in september en lange dagen maken om regenval voor te zijn. Dat heeft voor velen goed uitgepakt. Afgelopen week viel er tussen de 30 en 60 millimeter op veel plaatsen. Het rooien start inmiddels weer voorzichtig op. Telers proberen de laatste percelen af te werken, want voor begin november staat opnieuw instabiel weer op het programma.

Binnen de EU-4 moet vooral België nog veel oogsten. Aviko schat het percentage geoogst op bijna 70%. Ook dat is fors meer dan het 5-jarig gemiddelde van 53%. Wat bij onze zuiderburen opvalt, is de verscheidenheid onder telers. Waar de een al klaar is, moet de ander nog driekwart van zijn areaal oogsten. Lokaal is ook hier veel regen gevallen afgelopen week, wat het rooien hindert.

Betere kwaliteit in Frankrijk
In Frankrijk liggen de meeste aardappelen in de schuur. Aviko meldt dat ruim 80% binnen is bij hun telers. Insiders spreken van 5% tot 10% nog te rooien in het noorden van het land. De omstandigheden om te rooien zijn perfect geweest. Ook de kwaliteit is beter dan eerder werd gedacht. Vooral hol is een issue in zowel frites- als tafelaardappelen. Rot door phytophthora is geen groot probleem. Vraatschade door slakken en aaltjes komt vaker voor, net als groene knollen.

De fritesaardappelmarkt is rustig en daarmee vergelijkbaar met België en Nederland. Tafelaardappelen worden tegen flink hogere prijzen verhandeld. Deze markt voelt stevig aan en stijgt. Vooral omdat de opbrengsten lager zijn en kwaliteit een issue is. De exportmarkt is gezond. Toch tekent ook de verwerkende industrie goede cijfers op. In september werd bijna 115.000 ton aardappelen verwerkt, meldt verwerkersorganisatie GIPT. Dat is 11% meer dan een jaar eerder. Van de nieuwe oogst is nu 296.000 ton verwerkt. Dit is 12.000 ton meer dan een jaar eerder. Daarmee is het nieuwe seizoen vlot gestart en ligt het niet ver achter op recordjaar 2019.

Duitse aardappelen vlot opgehaald
In Duitsland wordt vooral in het noorden nog gerooid door aardappeltelers en lokaal ook in het oosten. Voor het ging regenen afgelopen week, waren de meeste aardappelen binnen. Aviko denkt dat nog zo'n 15% landelijk moet worden gerooid. Vanuit de markt wordt gemeld dat verwerkers partijen vlot op komen halen, omdat de fabrieken op hoog tempo doordraaien vanwege een goede vraag. Opgeslagen en gedroogde cellen worden daarmee eerder geruimd dan gepland. Reden voor de Reka-Rijnland notering van 22 oktober om de prijzen te verhogen. Fontane steeg naar €12,50 (+€0,50), Challenger kreeg er een euro bij tot €13 en Agria en Innovator €2 tot €15 per 100 kilo.

Britse boeren moeten eveneens nog zo'n 15% van hun aardappelen rooien. Het gaat vooral om late soorten zoals Markies en in gebieden die traditioneel laat zijn. Dat de oogst fors kleiner uitvalt dan gemiddeld, is inmiddels wel duidelijk. Nieuwe areaalcijfers van het landbouwministerie Defra komen op 137.000 hectare. Vorig jaar was dat 142.000 hectare, waarvan uiteindelijk 5,5 miljoen ton werd gerooid. Rekenen we met een 10-jarige gemiddelde opbrengst dan komt de Britse consumptieaardappeloogst op ruim 5 miljoen ton uit dit jaar. Het volume is daarmee vergelijkbaar met 2018.

Britse markt kent eigen dynamiek
De Britse markt kent zijn eigen dynamiek en staat los van de EU-4. De tendens is er duidelijk vaster en met hogere prijzen. Vooral voor het veelzijdige ras Maris Piper. Kopers zijn actief op zoek naar deze aardappel, omdat er minder is gerooid en omdat ook hier kwaliteit een punt van zorg is. Voor goede kwaliteit worden prijzen rond €15 per 100 kilo betaald, oplopend tot €17. Het gaat dan om levering droog uit de schuur. Voor toppartijen worden bedragen tot boven de €20 genoemd. Ook Agria, Ramos en Markies worden tegen deze prijzen verhandeld, vooral voor de fish & chips handel.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden