Shutterstock

Inside Aardappelen

Elke kilo aardappel telt en is nodig

29 Oktober 2021 - Redactie Boerenbusiness

Het huidige seizoen in de EU-4 landen is er een van minder areaal een gemiddeld lagere hectareopbrengst en ten opzichte van het pre-corona tijdperk een meer dan herstelde fritesverwerking. Dat zorgt ervoor dat de markt aanvoelt als een snelkookpan waarvan de deksel (lees marktprijs) los begint te raken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het enige dat de onzekerheid in de markt voedt is het coronaspook. De vraag is of hernieuwde maatregelen in onder andere West-Europa en lockdowns in bijvoorbeeld Moskou veel invloed in negatieve zin krijgen op de marktprijsontwikkeling.

Vooralsnog draaien de fritesfabrieken volle bak, getuige ook de verwerkingscijfers van september en kunnen de aardappelen niet aangesleept worden. Naar verluidt zijn er ook meer aardappelen en daarmee transportbewegingen nodig vanwege het lagere rendement vanwege het hoge percentage hol in vooral Fontane.

Alle beetjes helpen
Elke kilo aardappel telt en is nodig, lijkt het devies. Opvallend is ook de goede vraag momenteel naar Agria met een kwaliteitsprobleem (hol). Het is beter deze aardappelen op korte termijn te verwerken dan het risico te lopen dat deze uit de verwerkingslijn verdwijnen. Overigens wordt er Agria verhandeld met de gewenste en daarmee bovengemiddelde kwaliteit voor levering komende maand à €20 per 100 kilo met andere bestemming dan verwerking.

De termijnmarkt van het april 2021-contract maakte afgelopen week een knik en zakte van circa €21 terug naar €19 per 100 kilo. De zorg over de ontwikkeling van corona leverde een lagere marktprijs op. Dat echter de stemming in de fysieke markt momenteel geen krimp geeft en juist vaster tendeert, gaf duidelijk enige geruststelling op de termijnmarkt die vandaag, vrijdag 29 oktober, sloot op €20,30.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden