Agrifoto

Inside Aardappelen

Spaanse aardappeloogst biedt exportkansen

5 November 2021 - Niels van der Boom

Niet eerder was het areaal aardappelen in Spanje zo klein als in 2021. Dit resulteert in de kleinste oogst sinds 2018. Er zijn vooral minder late aardappelen geoogst voor de bewaring in het noorden van Spanje. Wat betekent dit voor de vraag naar aardappelen en kan Nederland hiervan profiteren?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het Spaanse landbouwminsterie heeft voorlopige cijfers bekend gemaakt over de aardappeloogst in het land. Die komt 3,5% onder 2020 uit en is daarmee de kleinste sinds 2018. Het gaat om 2 miljoen ton aardappelen. Het areaal van 65.550 hectare was niet eerder zo laag. Zeven jaar geleden werden nog meer dan 75.000 hectare aardappelen verbouwd in Spanje.

Minder bewaaraardappelen
Naast het gekrompen areaal (-4%) ligt ook de gemiddelde hectareopbrengst op een iets lager niveau. De late oogst voor de bewaring scoort minimaal beter dan vorig jaar, maar wel ondergemiddeld. Vooral de vroege aardappelen hebben het beter gedaan. Hiervan is de teelt ook gekrompen dit seizoen. De bewaaroogst tekent voor een krimp van 8% in oppervlakte.

Volgens overheidscijfers komt de late oogst in Noord-Spanje uit op een volume van ruim 620.000 ton. Dat is 7,5% minder dan vorig jaar het geval was. Toen werd nog ruim 670.000 ton geoogst. Vooral in Andalusië hebben aardappeltelers minder tonnen gerooid. Het grootste teeltgebied – Castilië en León – toont een daling van 2,5%.

Exportkansen
Een kleinere aardappeloogst in het land biedt mogelijkheden voor de export van Nederlands product. Vooral de Agria is een populaire voor de productie van verse frites. Die markt stortte in 2020 volledig in elkaar. De reden laat zich raden: corona. Spanje is sterk afhankelijk van het toerisme. Deze sector heeft in 2021 weer naar behoren kunnen draaien. Het zwaartepunt van de export ligt tussen februari en april. In de voorbije maanden is nauwelijks geëxporteerd. In april 2021 werd meer dan 2.500 ton geëxporteerd. De prijzen in Spanje lagen in het afgelopen kwartaal 6% boven vorig jaar.

De exportmarkt voor met name Agria heeft dit seizoen nog wel een extra uitdaging. De kwaliteit is een issue en dan met name vanwege holle knollen in dit ras. Het is de vraag hoe deze aardappelen zich in de bewaring houden. Van Agria is bekend dat holle knollen kunnen gaan lekken en zo 'waterzakken' vormen. Een lekkende knol kan voor nesten met rotte knollen in de bewaring zorgen. Goede partijen zijn gevraagd, zeker op de langere termijn. Vanwege deze issues beweegt de prijs van Agria omhoog.

Portugal
Buurland Portugal heeft juist een goede aardappeloogst achter de rug die 5% groter is dan vorig jaar. Er is 386.000 ton gerooid tegenover 369.000 ton vorig jaar. Dit land is voor Nederlandse exporteurs een kleinere speler. Toch wordt er in goede maanden – zoals begin dit jaar – zo'n 1.500 ton aardappelen naartoe geëxporteerd.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden