Agrifoto

Inside Aardappelen

Het begint wat te broeien op de aardappelmarkt

5 November 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Verwerkers hebben de afgelopen maanden dankbaar gebruik gemaakt van het aanbod af land aardappelen. Hoewel de gemiddelde hectare opbrengsten niet goed maar ook niet slecht zijn is er in september en waarschijnlijk ook in oktober een grote hoeveelheid aardappelen verwerkt. Nu het af land seizoen op het einde loopt wordt het spannend hoe de grote overstap naar de aardappelen uit de schuur loopt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens de meeste berichten is er een maximale gemiddelde opbrengst in de EU-4. Ook heeft de verwerkende industrie er, in elk geval in september, flink aan getrokken volgens de VAVI-cijfers. Het kan bijna niet anders dan dat dat doorwerkt in de verschillende noteringen.

Kleine stapjes
Het gaat met kleine stapjes, maar de fysieke aardappelnoteringen zetten voorzichtig de weg naar boven in. De DCA PAT Index (inbreng van de industrie) deed een stapje omhoog van €14,85 vorige week vrijdag 29 oktober naar €16,13 vandaag (5 november). Dat kan deels worden verklaard door het opdrogen van het af land-aanbod. Bij de PotatoNL notering steeg de bovengrens naar €20 per 100 kilo, terwijl de ondergrens op €12 per 100 kilo bleef staan. Ook de termijnmarkt liep weer wat op en stond dinsdag en woensdag op €20,80.

Het beeld dat uit de noteringen naar voren komt, is toch dat er wat aan het broeien is in de markt. De onderkant van de noteringen wordt nu voornamelijk gevormd door af land-aardappelen, maar die raken op. Dat wil overigens niet zeggen dat de onderkant daarmee gelijk een sprong naar boven maakt. Tot het nieuwe jaar is het niet ondenkbaar dat er nog wat dwingend aanbod is, bijvoorbeeld uit (nood)cellen die niet vorstvrij zijn of waar de nieuwe kiemremmers niet ingezet kunnen worden. Dat aanbod kan dit jaar alleen wel eens kleiner zijn dan gebruikelijk door de gemiddelde oogst.

Verwerkingstempo
Opbrengsten zijn gemiddeld, 3,5 miljoen ton volgens het CBS, en de industrie is volgens verschillende bronnen links en rechts aan het schuiven met aardappelen. Daarbij wordt er veelvuldig gewezen op de late start van dit seizoen, maar dat hoeft niet alles te zeggen over het verder verloop van het seizoen. Te veel nu verwerken kan alsnog een gat richting het einde van het seizoen creëren. Het duurt even voordat dat zichtbaar wordt, maar verrassingen in de tweede helft van het seizoen zijn zeker niet uit te sluiten.

Telers lijken dit jaar ondertussen voldoende vertrouwen in de markt te hebben om aan een prijs boven de notering vast te houden. Kopers willen daar op het moment slechts beperkt in meegaan. Maar met wat schuiven met bijvoorbeeld kwaliteitspremies blijkt in de praktijk toch veel mogelijk om nader tot elkaar te komen.

Donkere wolk
Wat duidelijk niet in het voordeel van de stemming op de aardappelmarkt werkt is het coronavirus. Het is niemand ontgaan dat afgelopen dinsdag strengere maatregelen zijn afgekondigd door het kabinet. Dat lijkt weinig invloed te hebben op de markt gezien de noteringen van de afgelopen dagen. Maar de dreiging van verdere verzwaringen blijft wel als een donkere wolk boven de markt hangen. Dat tempert mogelijk de verwachtingen voor de komende maanden.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden