Guskov Anton / Shutterstock.com

Inside Aardappelen

Aardappelmarkt in Oost-Europa flink van slag

8 November 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Het rommelt op de aardappelmarkt in Oost-Europa. De opbrengsten in Rusland en Wit-Rusland zijn tegengevallen en Oekraïne is momenteel zowel importeur als exporteur van aardappelen. Ondertussen wordt er ook getrokken aan aardappelen uit de EU.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De markt in Oost-Europa wijkt daarmee behoorlijk af van vorig jaar toen lokale telers protesteerden tegen vermeende dumpingpraktijken van westerse telers die ver onder kostprijs aardappelen aan zouden bieden.

Grotere rol voor Oekraïne
Rusland is meestal één van de dominante spelers, maar dit seizoen manifesteert Oekraïne zich als marktleider op prijs in de regio. De reden daarvoor zijn de relatief lage prijzen op de binnenlandse markt door een goede oogst, vooral in het westelijke deel van Oekraïne. Er worden daarom relatief veel aardappelen geëxporteerd richting Wit-Rusland en Moldavië.

De handelsprijzen in Oekraïne voor aardappelen zijn inmiddels gezakt tot onder omgerekend $20 per 100 kilo. Handelsplatform Tridge meldt prijzen tussen $16 en $19 per 100 kilo en East Fruit $19 per 100 kilo. De prijzen liggen daarmee circa 15% tot 20% lager dan in dezelfde periode vorige jaar. Maar Oekraïense aardappelen zijn daarmee wel veel goedkoper dan Russische. Tridge en East Fruit melden prijzen tussen circa $45 en $60 per 100 kilo afhankelijk van de regio. Wit-Rusland zit daar tussenin met prijzen van circa $35 tot $40 per 100 kilo.

Doorvoerland 
Oekraïne mag dan de leiding nemen voor wat betreft de export, Wit-Rusland ontpopt zich tot doorvoerhaven. De aardappelprijzen in Polen zijn weliswaar bijna verdubbeld in vergelijking met een jaar eerder, maar liggen in veel gevallen onder de Oekraïense prijzen. Dat maakt het voor Wit-Rusland zeer aantrekkelijk om aardappelen uit Polen te importeren om die vervolgens weer te exporten richting Rusland.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden