angel217 / Shutterstock.com

Inside Aardappelen

Goede oogst maakt krimp Belgisch areaal beetje goed

15 November 2021 - Jurphaas Lugtenburg - 3 reacties

De Belgische aardappeloogst valt dit seizoen kleiner uit dan in 2020. Door een relatief hoge opbrengst per hectare is de totale hoeveelheid echter minder klein dan waar je op basis van de areaalcijfers vanuit zou gaan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het areaal aardappelen is in België met 7,8% gekrompen ten opzichte van een jaar eerder, naar net geen 90.000 hectare. De opbrengst per hectare is daarentegen flink gegroeid met 6,5% naar 43 ton per hectare. Het Belgische bureau voor de statistiek Statbel raamt de aardappelopbrengst daarmee op 3.858.759 ton. Dat is inclusief vroege aardappelen en pootgoed. De Belgische oogst is daarmee circa 2% lager dan in de oogst 2020.

Snijmaïs positieve uitschieter
De totale suikerbietenopbrengst is vrijwel gelijk aan vorig jaar. De krimp in het areaal is goed gemaakt door een hoger opbrengst per hectare. De hectareopbrengst van wintertarwe daalde met 12,5% naar 8 ton per hectare. Maar door het grotere areaal (+6,2%) bleef de totale productiedaling met 7,1% beperkt. Snijmaïs is de meest in het oog springende uitschieter in positieve zin. De totale opbrengst steeg met 14% vrijwel geheel door een hoger opbrengst per hectare.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden