Shutterstock

Inside Aardappelen

Hitte kost Amerikaanse aardappelteler tonnen

17 November 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De aardappeloogst in de Verenigde Staten valt kleiner uit dan vorig seizoen. De VS stevent daarmee af op de kleinste oogst sinds 2013, zo blijkt uit de opbrengstraming van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De totale aardappelopbrengst wordt geschat op 18,7 miljoen ton. Dat is 1,6% minder dan vorig jaar toen de opbrengst 19,1 miljoen ton bedroeg. Het areaal is over deze periode gegroeid van 371.000 hectare in 2020 naar 384.000 hectare dit jaar. In negen van de dertien aardappel producerende staten viel de opbrengst lager uit. Idaho blijft de belangrijkste staat voor de aardappelproductie met een oogst van 6 miljoen ton aardappelen. Dat is wel 2% minder dan vorig jaar. Nummer 2 is Washington met 4,2 miljoen ton, 6,4% minder in vergelijking met vorig jaar.

Extreme hitte
De lager opbrengsten zijn in deze staten in belangrijke mate te wijten aan de heat dome die het noordwesten van de VS afgelopen zomer bezig hield. Met name in Washington liep het kwik toen op tot temperaturen ver boven de 40 graden. Uitschieter naar de andere kant is Maine (aan de oostkust), daar viel de opbrengst met 800.000 ton 36,9% hoger uit dan vorig jaar. Deels komt dat door een groei in het areaal, maar vooral door een hogere opbrengst per hectare die 30% hoger lag in vergelijking met een jaar eerder.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden