Shutterstock

Inside Aardappelen

Ook voor mindere kwaliteit aardappelen zijn kopers

25 November 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De vraag naar aardappelen is goed volgens verschillende bronnen in het veld. Dat beeld wordt onder meer bevestigd door de verwerkingscijfers van de VAVI. Maar hoe staat het eigenlijk met de kwaliteit van de aardappelen, daar werden toch de nodige vraagtekens bijgezet gedurende het groeiseizoen?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De honger naar aardappelen is groot. Daardoor vinden de partijen met een verhaal ook relatief makkelijk een koper. Dat de fritesproducenten iets minder kritisch zijn op de aardappelen voor de productielijn, komt min of meer naar voren in het verwerkingsrendement dat in de afgelopen maanden iets onder gemiddeld ligt. De fritesindustrie zet daarmee de toon op de markt, aardappelen worden niet gemorst.

Veel gegadigden
Dat beeld klopt aardig, zo leert een rondgang langs verschillende spelers op de aardappelmarkt. Over het aanbod van reststromen uit de fritesindustrie lopen de meningen uiteen. Sommige fouragehandelaren melden meer aanbod te krijgen van bijvoorbeeld snippers, terwijl dat bij anderen meer rond het gebruikelijk aanbod voor deze tijd van het jaar ligt. Over het aanbod voeraardappelen zijn de voerhandelaren het wel eens: die zijn er maar weinig.

Dat wil overigens niet zeggen dat de slechte partijen of reststromen die normaal voor de koeien of varkens belanden er niet zijn. Door de goede vraag van de fritesindustrie ontstaat er krapte in andere segmenten -bijvoorbeeld vlokken - die de laatste paar jaar weinig moeite hebben hoeven doen om aan aardappelen te komen. Dat legt daarmee een stevige bodem in de aardappelmarkt.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden