Agrifoto

Inside Aardappelen

Belgische industrie heeft oogje op vrije aardappelen

26 November 2021 - Niels van der Boom - 1 reactie

Aardappelverwerkers in België hebben meer vrije aardappelen aangekocht om verwerkingsseizoen 2021-2022 mee te beginnen. Contractaardappelen worden spaarzamer gebruikt. Hoeveel vrije aardappelen zijn nog op voorraad en zijn er wel voldoende aardappelen op contract?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

PCA heeft becijfert dat tot 15 november in totaal bijna een miljoen ton aardappelen is verwerkt in België. Het gaat om 270.000 ton vroege aardappelen en 700.000 ton aardappelen uit de bewaring. Wat opvalt is dat de Belgische fritesfabrieken meer vrije aardappelen hebben gekocht en verwerkt. Dit is vooral terug te zien in de cijfers voor het ras Fontane.

Geleverde tonnen tot 15-november. Bron: PCA Info.

Minder verwerkt
Kijkend naar het meerjarig gemiddelde dan is er een volume van 12% minder, 1 miljoen ton in absolute getallen. Ten opzichte van vorig seizoen is dit zelfs 17% minder. Dit heeft volgens PCA te maken met het kleinere volume contractaardappelen. Deze soort is goed voor 65% van het totale volume. Het ras Fontane is met zo'n 240.000 ton de grootste noemer. Dat is 10% van de totale productie. Direct valt hier het vrije volume van 100.000 ton op, waar dat vorig jaar zo'n 60.000 ton was.

Vergelijken ten opzichte van een meerjarig gemiddelde is lastig omdat het volume Fontane de laatste jaren fors is gegroeid. Dat gaat vooral ten koste van Bintje. Ten opzichte van de laatste paar jaar is een kwart meer Fontane verwerkt. Het ras Challenger werd juist minder afgeleverd, al is ook hier zichtbaar dat vooral vrije aardappelen zijn verwerkt. Ook andere rassen laten meer volume in de vrije afzet zien. Hoofdzakelijk omdat simpelweg meer product beschikbaar is om te verkopen. In de voorgaande jaren waren de geproduceerde tonnen nodig om de contractuele verplichtingen na te komen.

Meer contractaardappelen in voorraad
PCA schat de resterende aardappelvoorraad op 3,26 miljoen ton (peildatum 15 november). Net iets meer dan vorig jaar en gelijk aan 2019. De voorraad is ongeveer gelijk verdeeld tussen Vlaanderen en Wallonië. In vergelijking tot het vijfjarig gemiddelde ligt de voorraad 4% hoger. Het grotere volume is volledig te wijten aan de grotere voorraad contractaardappelen. Zo'n 30% van het totale volume bestaat uit vrije aardappelen en dat is gemiddeld.

Resterende voorraad (peildatum 15 november). Bron: PCA Info.

Een voorraad Fontane van 2,08 miljoen ton is een record. Dit ras neemt bijna 65% van de totale opslag op zich. Bintje, Challenger en Innovator zitten tussen de 7% en 9%. Vooral bij het ras Bintje is de voorraad kleiner, al zijn er meer vrije aardappelen. De Challenger-voorraad ligt een vijfde hoger dan vorig jaar. Bij de overige rassen is de voorraad gelijk aan vorig jaar, maar minder dan het vijfjarig gemiddelde. Driekwart hiervan is gecontracteerd.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden