Shutterstock

Inside Aardappelen

Eerste contractprijzen fritesaardappelen bekend

30 November 2021 - Niels van der Boom

Terwijl de ene na het andere evenement wordt afgelast, ging aardappelvakbeurs Interpom Primeurs in Kortrijk wel door. Traditioneel is dat het moment om de eerste contractprijzen voor het nieuwe oogstjaar 2022 bekend te maken. Ook dat is niet veranderd. Wat doen de prijzen?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Terwijl de mechanisatieshow Agribex nog wel last minute werd afgelast, ging Interpom Primeurs tóch door. Veel insiders in de aardappelsector snakten weer naar een beurs, al zijn er ook gemengde gevoelens. Uiteindelijk wijst de komende week uit of het een wijs besluit is geweest.

Clarebout van start
Het is vooral de grote Belgische aardappelverwerker Clarebout die Interpom altijd als springplank gebruikt om zijn contractprijzen voor het nieuwe jaar bekend te maken. Vorig jaar was het Agristo die als eerste het spits afbeet, maar dit jaar is weer Clarebout die de koe bij de horens vat. Geen eenvoudige opgave, gelet op de spanningen die er dit seizoen zijn.

Het gaat vooralsnog om de vroege aardappelcontracten, waarbij de leverperiode in week 29 af land begint. Dat is de week van 18 juli 2022. De leverperiode loopt tot week 35. Dat is eind augustus. Een periode voor het segment voor Première en andere rassen als Amora en Anosta. Naar verluidt verhoogt Clarebout de prijzen met €1,50 tot €2,00 per 100 kilo, afhankelijk van de leverperiode. Het seizoen begint met een prijs van €17,00 per 100 kilo op week 29, waarna dit niveau langzaam afbouwt tot week 35.

Dat ligt in de lijn van de verwachting binnen de sector. Of een verhoging van €3,00 per 100 kilo haalbaar is voor de bewaaraardappelen – waar sommige partijen zich hard voor maken – is nog de vraag.

Opmaat naar hoofdoogst?
Vorig seizoen bood Clarebout voor af land levering van de hoofdoogst een prijs van €10,00 per 100 kilo voor Fontane en €12,50 voor Innovator. Het is nog afwachten tot deze contracten uitkomen, maar trekken we de huidige verhogingen door dan kom je op €12,50 tot €14,00. Vorig seizoen daalde de prijzen nog met €0,5 tot €1,00 per 100 kilo.

Naar verwachting komen deze week en volgende week meer verwerkers naar buiten met hun contractprijzen voor de vroege aardappelen. Duidelijk is wel dat wordt ingezet op het vroeg in handen krijgen van aardappelen om het gat met de hoofdoogst te overbruggen. Vorig seizoen kon lang op de oude worden doorgedraaid. Doordat nu partijen naar voren worden gehaald, kan er op de middellange termijn krapte ontstaan. Wordt dat gat weer opgevuld met de late aardappelen, dan schuift de situatie alleen maar verder op.

Spaarzaam met aardappelen
Niet voor niets zijn fabrieken nu al volop aan de markt om vrije aardappelen te kopen. Dat werd duidelijk in de Belgische voorraadcijfers, die aantonen dat meer vrije aardappelen zijn verwerkt. Met de gecontracteerde grondstof wordt spaarzaam omgesprongen.

Wordt met de coronapandemie dan helemaal geen rekening gehouden? Tot op zekere hoogte wel, maar vooruitzien is ook voor een verwerker onmogelijk. De ontwikkeling van de fritesafzet werkt geruststellend. Toch zorgt de komst van een nieuwe corona-mutatie wel voor onderhuidse spanning. Maatregelen worden verder aangescherpt en vrijelijk de feestdagen met elkaar vieren zit er niet in. Dat is nadelig voor de fritesconsumptie. Fabrieken vrezen daarnaast voor een algehele lockdown in Duitsland, wat de consumptiecijfers flink kan raken. Plannen voor seizoen 2020/23 worden gemaakt, maar wel met een slag om de arm en soms even ingehouden adem.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden