Shutterstock

Nieuws Aardappelen

Wat doet Aviko met contract voor oogst 2022?

3 December 2021 - Jurphaas Lugtenburg - 10 reacties

Aviko heeft de contractprijzen voor fritesaardappelen voor het oogstjaar 2022 vastgesteld. Telersorganisaties als de NAV en POC hebben in hun modelberekeningen laten zien dat de kostprijs van de aardappelteelt flink stijgt komend seizoen. Worden die hogere teeltkosten gecompenseerd in de Aviko contracten voor het komende seizoen?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Om telers perspectief te bieden voor de aardappelteelt verhoogt Aviko de vaste prijs contracten over de volle breedte met €25 per ton. Telers die vorig jaar een tweejarig contract hebben afgesloten worden grotendeels gecompenseerd wanneer het contract wordt verlengd. Bovendien heeft Aviko het netto volume dat kan worden gecontracteerd verhoogd naar 40 en 45 ton per hectare. Telers die hun volledige hectare opbrengst op een vaste prijs contract leveren, ontvangen een extra toeslag van €5 per ton.

Perspectief bieden
De aardappeltelers zien zich geconfronteerd met aanzienlijke prijsstijgingen voor energie, meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. De kostprijs van de teelt van fritesaardappelen is daardoor gestegen en dat zet de winstgevendheid van de teelt onder druk volgens Aviko. "Het is aan de afnemers om de telers voldoende perspectief te bieden om door te gaan met de teelt van fritesaardappelen", schrijft Dick Zelhorst directielid van Aviko, in een bericht aan de telers. "Zonder fritesaardappelen geen verwerkende industrie."

Een kanttekening die bij de hogere contractprijzen kan worden geplaatst, is dat vorig seizoen de prijzen met circa €5 per ton zijn verlaagd. Ten opzichte van de oogst 2020 is de prijs dus met €20 per ton verhoogd. De vraag is hoe telers dat interpreteren. Zien ze de nieuwe prijzen als wezenlijke verhoging van de prijs of slechts als tegemoetkoming in de stijgende kostprijs?

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden