Shutterstock

Analyse Aardappelen

Hoog verwerkingstempo biedt kans voor voorjaar

11 December 2021 - Redactie Boerenbusiness

Het verwerkingstempo blijft onverminderd hoog. Een aantal fabrieken neemt weliswaar een korte break rond de komende feestdagen maar dat is niet vanwege een te lage afzet maar meer vanuit het aspect onderhoud en tekort aan arbeidskrachten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat de huidige afzet van eindproduct goed verloopt, zegt nog weinig over de eerste maanden van 2022. De coronapandemie hangt nog altijd als een donkere wolk boven de markt en wie kan voorspellen hoe de komende maanden zullen gaan verlopen (wel of geen lockdowns, waar en in welke mate) mag het zeggen. Door deze onzekerheid wordt er zeer 'kort op de bal' gespeeld voor marktprijzen die variëren van €13,50 tot €14 per 100 kilo voor Fontane en van € 17 tot € 20 per 100 kilo voor Agria en Innovator.

Verkopen en gelijk laden
Door de goede afzet worden veel aardappelen, ook vaak die gecontracteerd zijn, naar voren getrokken. Gisteren verkocht is niet zelden binnen afzienbare tijd geladen en verwerkt. Het naar voren halen in met name een teeltgebied als Zuidoost-Brabant wordt ook versterkt door de in sommige gevallen kwaliteitsproblematiek. In de eerste weken van 2022 zal volgens insiders wel enig aanbod blijven van aardappelen die niet worden behandeld met kiemremming, hoe de periode daarna zal gaan verlopen is nog de vraag. De stemming vanwege corona zal zeker ook een rol spelen. Van een imploderende markt zal geen sprake hoeven te zijn. Wat echter de rek naar een hoger prijsniveau zal zijn in de eerste zes maanden van 2022 is nog afwachten.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden