Shutterstock

Nieuws stikstof

Schouten wil 180 bedrijven opkopen in eerste slag

15 December 2021 - Klaas van der Horst - 5 reacties

Met een budget van bijna €230 miljoen kunnen de provincies naar verwachting 130 tot 180 veebedrijven opkopen in de nabijheid van natuur. Er zijn nog geen bedrijven daadwerkelijk opgekocht, maar er lopen al wel gesprekken vanuit de provincies met eventuele kandidaten daarvoor. De mogelijkheden van een 'beroepsverbod' worden nog onderzocht

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit antwoordt demissionair minister Carola Schouten op vragen vanuit de Tweede Kamer. De opkoop zou in de komende maanden moeten plaatsvinden. De minister worstelt nog wel met de vraag hoe ze zou moeten voorkomen dat eenmaal uitgekochte veehouders op een andere plek in Nederland weer een nieuw veebedrijf beginnen. Daar heeft ze nog geen pasklare oplossing voor. 

Voorjaar 2022 tweede ronde
In het voorjaar van 2022 wil de minister van LNV een tweede ronde openstellen voor de Regeling provinciale aankoop veehouderijen nabij natuurgebieden (Rpav). Dit moet gebeuren na een internetconsultatie,  rond april of mei 2022. Volgens Schouten is er voldoende animo onder veehouders om mee te doen aan de opkoopregeling. In totaal heeft ze voor de eerste ronde circa € 228 miljoen in kas.

De grond van uitgekochte veehouders kan wel voor landbouw blijven, bijvoorbeeld voor extensivering van andere bedrijven, maar er hoort geen stikstofruimte meer bij. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden