Agrifoto

Analyse Aardappelen

Innovator aan kop op de aardappelmarkt

24 December 2021 - Redactie Boerenbusiness - 6 reacties

Het ras Innovator ligt, als het gaat om prijsniveau, op kop in de aardappelmarkt. Het totale beschikbare volume in West-Europa is zeker niet overweldigend, terwijl voor afzet naar de fastfood deze aardappelen altijd goed gevraagd zijn. Zeker partijen van bovengemiddelde kwaliteit zijn gewild.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Welke marktprijs hieraan hangt, is afhankelijk van verschillende factoren. Zoals 'wanneer te leveren'. De actuele marktprijs voor levering binnen twee weken ligt rond de €17,50 per 100 kilo. Voor levering in de eerst weken van 2022 loopt de prijs op van €19,50 à €20 eind januari tot €21 per 100 kilo af teler medio maart. Indien zaken worden gedaan voor levering later in het seizoen, dan kun je wel de vraag stellen wanneer daadwerkelijk geleverd gaat worden.

In die zin houden de verwerkers de kaarten tegen de borst. Kortom: het is lastig in te schatten hoe de verschillende afnemers qua voorraadpositie in de wedstrijd zitten. De kortste klap is om uit te zenden dat er voldoende aanbod is in verhouding tot de vraag, waardoor de markt een stabiel karakter uitstraalt. Pas als bij een van de afnemers beweging komt, kunnen anderen volgen en kan de markt een volgende stap maken.

Corona blijft boven de markt hangen
Een duidelijk signaal voor komende weken is er niet. De berichtgeving rond de nieuwe coronavariant helpt daar natuurlijk niet bij. Het is echter niet zo dat fabrieken minder draaien door alle steeds oplaaiende coronaperikelen. Sterker nog; de meeste fabrieken in Europa draaien rond de feestdagen gewoon door. In sommige gevallen is het niet zozeer de aanvoer van aardappelen als wel de mensen (ploegen) die in de vakantieperiode moeten worden ingezet.

Voor de eerste weken van het nieuwe jaar wordt in het huidige marktbeeld niet veel verandering verwacht. Het aanbod aan de onderkant van de markt van een ras als Fontane blijft voldoende, zeker als het partijen betreft die niet worden of zijn behandeld met kiemremmingsmiddelen. Wat verder het seizoen qua prijsontwikkeling wacht, is nog de vraag. Ervan uitgaande dat het coronavirus nu eens niet meer het nieuws bepaalt, zou een hogere marktprijs met het voorjaar in zicht toch tot de mogelijkheden moeten behoren.         

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox