Shutterstock

Achtergrond Aardappelen

Canadese aardappelexport loopt moeilijk door ziekte

27 December 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Canadese aardappeltelers hebben gemiddeld genomen voor wat de gerooide tonnen betreft een uitstekend jaar achter de rug. Het optimisme over de goede opbrengsten wordt echter overschaduwd door problemen in de afzet.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In de provincie Prins Edwardeiland is in oktober op twee bedrijven de wratziekte gevonden. De Canadese overheid heeft maatregelen moeten nemen tegen de verspreiding. In eerste instantie bestonden de maatregelen uit quarantaine, alleen gewas exporten (zodat geen besmette grond verspreid wordt) en kiemremmingsmiddelen. Maar per 22 november is alle handel in aardappelen van het eiland stil gelegd. Dat heeft flinke gevolgen voor de totale Canadese aardappelmarkt omdat circa 20% van de totale Canadese oogst uit dit gebied komt. Canada zag zich na 21 jaar weer genoodzaakt dit rigoureuze besluit te nemen, doordat de overheid de grens naar de VS open wil houden. Daarbij nemen ze liever zelf het voortouw dan te wachten op restricties van hun zuiderburen.

Extra maatregelen
De VS heeft bij de Canadese autoriteiten te kennen gegeven dat in hun ogen alleen het stilleggen van de handel en transport van aardappelen uit Prins Edwardeiland niet voldoende is. De VS eiste onder meer dat er een uitgebreid onderzoek gedaan zou worden naar de aanwezigheid van de wratziekte in pootgoed. De VS oordeelde dat de kans op verspreiding via deze bron nog gevaarlijker is dan via volgroeide aardappelen. De VS dreigde zelfs met een totaal verbod op de import van aardappelen uit Canada zo lang dit onderzoek niet was uitgevoerd. De resultaten van het onderzoek van het pootgoed zijn afgelopen week door de Canadese autoriteiten naar hun collegae in de VS gestuurd en daarmee lijkt een verdere escalatie van de exportproblemen op korte termijn verholpen.

Aardappeltelers op Prins Edwardeiland uitten ondertussen in de lokale media forse kritiek op het beleid van de overheid. Zij vinden dat er onnodig hard is ingegrepen en dat er te weinig wordt gedaan om de export van Prins Edwardeiland naar de VS weer zo snel mogelijk op gang te krijgen. "De gevolgen van de coronacrisis zijn nog niet achter de rug of de telers krijgen weer buiten hun schuld om de volgende klap te verwerken", laat een teler in The Western Producer weten.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden