Shutterstock

Analyse Aardappelen

Termijnmarkt op 20 euro het jaar uit

31 December 2021

De termijnmarkt voor het april 2022-contract is donderdag 30 december gesloten op €20 en gaat daarmee ook het jaar uit aangezien de beurs op oudjaarsdag gesloten is. Vorig seizoen werd het jaar 2020 afgesloten op nog geen €6,50.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het coronaspook had toen blijkbaar nog een grotere invloed op de marktprijsontwikkeling dan vandaag de dag het geval is. Begin van dit jaar steeg de april 2021-notering in de eerste zes weken naar €10, om vervolgens weer terug te zakken naar €6. De uiteindelijke afwikkeling op basis van de cash settlement in week 17 kwam uit op €8,10.

Ook de afgelopen maanden met betrekking tot oogstjaar 2021 blijft corona een issue. Door het kleinere areaal en de gemiddeld lagere aardappeloogst in de EU-4 landen in combinatie met de prima afzet van eindproduct heeft de termijnmarkt tussen het niveau van €16 en €21 bewogen. Bij het opdoemen van het coronaspook en de daarmee gepaarde lockdowns sloeg echter de twijfel toe in de markt en dipte de notering in korte tijd van bijna €21 in bijvoorbeeld week 44 naar €17 eind week 45. De vraag die opkomt is wat de marktontwikkeling was geweest als er we het coronatijdperk meer achter ons hadden kunnen laten. Met andere woorden: hadden de aardappelprijzen van zowel de fysieke als de termijnmarkt niet op een hoger prijsniveau kunnen staan? De diverse ingrediënten voor een markt tussen €20 en €25 waren in ieder geval aanwezig.

Stemming
Hoe nu het nieuwe jaar in met de aardappelen uit 2021? Uitgaande dat er voorzichtig een eind komt aan de coronatunnel is het de vraag of de gemiddeld prijs van de fysieke markt kan gaan corrigeren richting in ieder geval het €20-niveau, aan het slot van de april 2022-notering zo aan het eind van 2021 zou dat zeker moeten kunnen. Een beetje stemming zo de komende week zou ook geen weelde zijn, aangezien de gesprekken opgestart gaan worden tussen telers en afnemers over de afspraken voor de teelt voor seizoen 2022/2023. Een hogere contractprijs voor komend teeltjaar is één, maar een hogere marktprijs voor de oude oogst de komende maanden zou ook zeer goed helpen.         

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden