Shutterstock

Nieuws Aardappelcontracten

Contract LWM niet mee in 25 euro verhoging

19 Januari 2022 - Niels van der Boom - 22 reacties

Ook aardappelverwerker Lamb Weston/Meijer heeft zijn aardappelcontracten voor seizoen 2022-2023 aan de telers gepresenteerd. Opvallend is hierbij dat het bedrijf niet meegaat in de tot nu toe geziene prijsstijging van €25 per ton aardappelen. Waar komt de prijs dan wel op uit?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

"Een moeilijke markt voor alle grondstoffen", zo omschrijven Jan Willem Sepers (potato sourcing leader) en Marc Verhooren (area manager north) de situatie. "Zowel voor telers als ook de verwerkers", zegt Sepers. "De kosten van energie, transport, verpakkingsmateriaal, olie. Alles is fors duurder geworden." "Daarbij komt de onzekerheid van het leveren", vult Verhooren aan. "Vandaag de dag ben je er niet meer zeker van dat de producten die je bestelt ook daadwerkelijk op tijd geleverd worden. Het helpt dat je een betrouwbare partij bent die correct en tijdig betaalt. Zo stellen we ons ook op naar de telers en dat wordt gewaardeerd, zo merken we."

€30 prijsverhoging
Het bedrijf realiseert zich dat ook de telers tegen een significante kostprijsstijging aankijken voor de teelt komend seizoen. Wat het extra lastig maakt is dat iedere teler zijn eigen kostprijs heeft. "We hebben ervoor gekozen om over de gehele linie een prijsstijging van €30 per ton aardappelen door te voeren", aldus Verhooren. "Die geldt voor alle (gangbare) rassen en leverperiodes. Daarnaast is het prijsverschil tussen Fontane en Innovator iets vergroot, in het voordeel van die laatste."

LWM heeft al jaren de strategie om aardappelen lang te bewaren en beloont daarom bedrijven met een mechanische koeling. Die premie blijft ongewijzigd. Vanaf week 17 krijgen telers €5 per ton uitgekeerd. Vervolgens komt er per week een euro bij. De pootgoedprijzen blijven net als het seizoen ervoor gelijk. Ook de andere voorwaarden zijn ongewijzigd. LWM betaalt de contractprijs vanaf 40 millimeter opwaarts en rekent de 35-40mm op dagprijs af. Ook de aardappeltarra wordt uitbetaald aan de contractprijs. De weegkosten zijn afgeschaft.

Telers kunnen maximaal 40 ton per hectare op het vastprijscontract vastleggen. Bij beregende aardappelen is dat 45 ton. Daarnaast zijn andere contractvormen mogelijk.

Fontane en Innovator
Waar komt het dan concreet op neer? Vorig seizoen daalde de prijzen, afhankelijk van de leverperiode, met €0,40 tot €0,80 per 100 kilo. Met de huidige verhoging komt Fontane in week 37 (af land) op €12,00. Op week 17 is dat €18,30 en in week 26 op €21,90. Bij Innovator bedragen de prijzen in de drie genoemde periodes €14,25, €20,55 en €24,15. Let wel: Dit zijn de contractprijzen inclusief de vergoeding voor mechanische koeling.

In tegenstelling tot voorgaand seizoen wil LWM graag meer tonnen aardappelen contracteren bij zijn telers. Zo is er ook ruimte voor uitbreiding van het areaal. Het bedrijf breidt zijn fritesproductie in Kruiningen uit, maar hiervoor zijn pas voor seizoen 2023-2024 extra aardappelen vereist.

De prijs van frites
"De dynamiek in de markt is groot en het optimisme overheerst bij telers", voegt Sepers toe. "Het is afwachten wat dit met het areaal in Europa doet. We komen uit twee bijzondere jaren. In 2020 hebben we als verwerker echt zwarte sneeuw gezien toen er bijna geen frites meer werden verkocht en geproduceerd. Toch hebben we al onze verplichtingen naar telers kunnen nakomen en netjes afgerekend. Niemand had gedacht dat de fritesmarkt zich wereldwijd zo snel zou herstellen." "Wel is het de vraag wat de maximale prijs van frites mag zijn", voegt Verhooren toe. "Extra inspanningen die gedaan moeten worden door de gehele keten moeten uiteindelijk door de markt betaald worden. Iedere schakel moet een eerlijke boterham kunnen verdienen. In een stabiele en gezonde markt lukt dat veel beter."

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden