Agrifoto

Analyse Aardappelen

Een schaarste aan aardappelen komt eraan

14 Januari 2022 - 17 reacties

De fysieke aardappelmarkt loopt momenteel warm voor de volgende stap naar een hoger prijsniveau. Insiders denken dat deze stap binnen afzienbare tijd gaat worden gemaakt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In welke mate de stappen worden gezet, is nog de vraag. Feit is wel dat de markt zo in de eerste weken van 2022 eerder in beweging is gekomen dan werd verwacht. In voorgaande jaren was er in januari over het algemeen sprake van een slow start. Er is normaliter voldoende aanbod van contractaardappelen en van aardappelen die vanwege afnemende bewaarbaarheid beter afgeleverd kunnen worden. In een markt met potentieel wordt dan pas medio februari een volgende stap gemaakt.

Het verdere verloop van de markt was naast de positie van de afnemers ook afhankelijk van het voorjaar. Dat de markt nu reeds in beweging komt zorgt voor een ander perspectief. Het aanbod van bijvoorbeeld Fontane op de gemiddelde actuele beursnoteringen à €15 per 100 kilo zou beperkt zijn. Telers lijken nadrukkelijk te wachten op een hogere prijs. Een volgende stap voor Fontane zou volgens insiders €17 kunnen zijn. Telers die echter voor een volgende 'ronde' gaan (lees: de langbewaarder) gaan voor de 'twee' (lees: €20). Met de tijd zal moeten blijken of de aardappelmarkt die beweging kan gaan maken.

Bijkopen meeleverkilo's voor acceptabele prijs vraagt veel tact
De aardappelverwerking draait op volle toeren. Zo worden er veel aardappelen uit België gehaald, maar worden ook contracten naar voren gehaald om aan de verplichtingen te kunnen voldoen. Voor wie de positie niet voldoende heeft afgedekt, zijn het lastige tijden. Het bijkopen van meeleverkilo's voor acceptabele prijzen vraagt veel tact, maar nu de geest meer en meer uit de fles ontsnapt, lijken veel middelen geoorloofd. De vraag naar frites is groot, de verwerkingscapaciteit is inmiddels groter dan het aanbod van de hoeveelheid aardappelen en de vrieshuizen zijn leeg.

Waaar het in andere werelddelen als Amerika al duidelijk is geworden, wordt er in Europa door het huidige inkoopsysteem nog redelijk mild gereageerd op de markt. Het lijkt dan ook een kwestie van tijd voor de markt een flinke sprong omhoog maakt. Vraag van export wordt door de verwerkers als spelbreker gezien. Zwitserland, Oost-Europa, maar ook Zuid-Europa betalen duidelijk veel meer voor aardappelen. En het feit dat deze al zo vroeg aan de markt zijn geeft aan dat het de komende drie maanden wel eens heel heet zou kunnen worden.

In het segment aardappelen voor de fastfood, met name Innovator, is de spanning in de markt nog wat groter. Cijfers van bijvoorbeeld Burger King en McDonald's geven aan dat corona de bedrijven geen windeieren heeft gelegd en dat de vraag naar aardappeleindproducten ongekend groot is. De spanning in de markt wordt verder versterkt doordat er ook vraag is naar Innovator voor export naar onder anderen Zwitserland, waar overigens ook veel interesse is naar het ras Agria.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden