Agrifoto

Nieuws Aardappelen

Ook hogere contractprijs voor vlokkenaardappelen

24 Januari 2022 - Niels van der Boom

Aviko Rixona verhoogt voor seizoen 2022-2023 eveneens zijn contractprijzen voor de teelt van aardappelen met een hoog drogestofgehalte, beter bekend als vlokkenaardappelen. De torenhoge energieprijzen zijn lastig voor deze industrie, maar de vraag naar eindproductie is goed.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Aviko Rixona verhoogt de contractprijzen voor komend seizoen met €12 per ton. Dat geldt voor aardappelrassen met een hoog gehalte aan zetmeel. Je praat dan over aardappelen met een onderwatergewicht van 470 gram en hoger. Bij een fritesaardappel is dat zo'n 380 gram. Van deze aardappelen  worden onder andere vlokken en granulaat gemaakt.

Hoge energiekosten
Afgelopen seizoen verlaagde het bedrijf de contractprijzen nog met €2 per ton, maar het ziet zich nu genoodzaakt om de prijzen te laten stijgen. Immers, de kostprijs voor de teler stijgt ook. Dat is voor deze 'droogindustrie' wel lastig, vertelt Chief Agro & Supply Officer Dick Zelhorst. "Er is veel energie vereist om de aardappelen te drogen. Bij de huidige energieprijzen is dat een enorme kostenpost. De verhoudingen liggen anders dan bij de productie van fritesaardappelen.

Voor levering af land (week 37) komt de prijs uit op €109 per ton. Wie eerder levert krijgt een vroegleverpremie uitgekeerd. Vanaf week 44 wordt een bewaarpremie uitgekeerd. Die bedraagt maximaal €55 per ton voor levering in week 28. Telers kunnen toeslagen krijgen als het aandeel reducerende suikers onder de 0,18% blijft en wanneer het onderwatergewicht hoger ligt dan 480 gram. De maximale onderwatergewicht premie bedraagt €36 per ton.

Meer vraag naar snacks
"De markt voor deze producten is positief", zegt Zelhorst. "Toen de coronacrisis in maart 2020 begon steeg vrijwel direct de vraag naar snacks, waar de producten van Rixona een belangrijke grondstof voor zijn. Mensen gingen meer thuis consumeren en dat werd gemerkt. Bij frites hebben we het tegenovergestelde gezien omdat in dit segment veel meer buitenshuis wordt geconsumeerd. Deze piek in de vraag zette in 2021 iets door. Ook nu is de vraag nog goed te noemen."

"Een areaalgroei is mogelijk want ook de verwerking groeit", vervolgt Zelhorst. "De laatste jaren is de teelt in Noord-Nederland toegenomen. Overigens zien we ook in Duitsland groei van het areaal en de verwerking." In 2020 nam Aviko een Duitse aardappelverwerker in Stavenhagen over. Dat ligt in het noordoosten van Duitsland.

Teeltvoordelen
Vlokkenaardappelen bieden aardappeltelers in het noorden en noordoosten van Nederland een alternatief voor de traditionele zetmeelaardappelen. "Er zijn ook telers in dit gebied die fritesaardappelen telen – of beide soorten – maar niet alle gronden zijn hiervoor geschikt", weet de grondstofdirecteur.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden