chanonnat srisura / Shutterstock.com

Nieuws Aardappelen

Amerika komt 24.000 ton frites te kort

31 Januari 2022 - Niels van der Boom - 3 reacties

Een gevolg van de kleinere aardappeloogst in de Verenigde Staten zorgt ervoor dat de voorraad eindproduct zeer krap is. In december werd weliswaar minder geconsumeerd, dat doet weinig met de eindbalans. Marktkansen te over, maar kan Europa wel in dit gat springen door meer product te leveren?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op peildatum 31 december lag er in Amerikaanse vrieshuizen 22.500 ton minder ingevroren aardappelproducten dan een maand eerder het geval was. De totale voorraad waarmee 2022 is gestart komt daarmee op ruim 480.000 ton. Dat is dik 5% minder ten opzichte van een jaar eerder in dezelfde periode. Er is weliswaar minder product geconsumeerd, de voorraad is extreem krap. Dit heeft alles te maken met een tegenvallende aardappeloogst in Noord-Amerika over 2021.

Krapterecord
Het volume in voorraad is ongeveer goed voor een krappe maand aan fritesconsumptie in de States. Niet eerder was die situatie zo krap sinds er cijfers worden geregistreerd. Een buffer heeft de aardappelindustrie daarmee niet. Overigens is de voorraad al heel vorig jaar krap te noemen. Fabrieken hebben niet voldoende voorraad om het een maand mee uit te zingen.

Het is gebruikelijk dat de voorraden langzaam worden opgebouwd in het eerste kwartaal van het nieuwe jaar. Dit zou betekenen dat de voorraad theoretisch kan stijgen met 390.000 ton. Daartegenover staat dat in het tweede kwartaal meestal meer geconsumeerd wordt dan geproduceerd. Die extra voorraad is dus hard nodig.

Overgang wordt spannend
De overgang tussen het oude en nieuwe seizoen wordt zeer spannend voor de fabrieken in Noord-Amerika. In juli worden meestal vrije aardappelen bijgekocht indien vereist. Vanwege de krappe oogst zijn die minder voorhanden. In augustus wordt dan op de nieuwe oogst overgeschakeld. Reden temeer om de productie voor 2022 uit te breiden, vooral in het vroege segment. Volgende maand start het poten in de vroegste Amerikaanse regio's. Eén van de grootste problemen is het vinden van voldoende pootgoed.

In Canada is de aardappeloogst wisselend geweest. Vooral aan de oostkust is hij erg goed, terwijl het westen een enorm droog jaar heeft gehad. Ook nu is het nog extreem droog. Vanuit dit land komen minder aardappelen de grens over. Dat biedt een kans voor Europese landen als België en Nederland om eindproduct aan de VS te leveren. Een duidelijke groeimarkt. Maar ook in Europa zijn de aardappelen krap.

24.000 ton tekort
Amerikaanse analisten verwachten niet dat Europa het verschil kan maken om een gat van 24.000 ton frites op te vullen. Dat is het verschil tussen de voorraad in 2020 en de huidige voorraad. Wel betekent het dat de vraagmarkt blijft bestaan. Dat is positief voor de prijs van eindproduct. Een hogere prijs voor frites en aardappelproducten is ook vereist om de fors gestegen kostprijs van verwerkers te compenseren.

Het betekent dat de consument uiteindelijk meer moet gaan betalen voor een bakje frites. In extreme gevallen kan het zelfs gebeuren dat frites niet altijd meer voldoende voorradig zijn. Dat is nu al te zien in landen die aan het einde van de exportketting zitten, zoals Japan en Maleisië. McDonalds limiteert er de hoeveelheid frites die een klant kan bestellen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden