Shutterstock

Nieuws Aardappelen

Aardappelverwerkers in Frankrijk draaien overuren

4 Februari 2022 - Niels van der Boom

Net als in Nederland schrijven de Franse aardappelverwerkers zeer goede verwerkingscijfers op over het einde van 2021. De aardappelverwerking nam maar liefst met een derde toe. Dit betekent dat Frankrijk en België steeds meer aardappelen over de grens heen en weer schuiven.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In december 2021 hebben de Franse aardappelwerkers in totaal 96.500 ton aardappelen verwerkt, zo blijkt uit cijfers van de verwerkersorganisatie GIPT. Dat is een stijging van 33% ten opzichte van november. Het laatste kwartaal laat daarmee een flinke groei in de verwerking zien. Van de huidige oogst is inmiddels 630.000 ton verwerkt en dat is een record. In 2019 werd 624.000 ton aardappelen verwerkt, waarna de verwerking tijdens het coronajaar 2020 flink terugzakte. De markt heeft zich nu danig hersteld.

Meer vrije aardappelen
Ruim driekwart van alle verwerkte aardappelen is afkomstig van contracten. Het gaat om 473.000 ton. Daarnaast hebben de bedrijven tot januari 66.000 ton vrije aardappelen bijgekocht over dit seizoen en nog eens 91.000 ton geïmporteerd. Die komen bijna allemaal uit België, terwijl andersom de Belgen ook weer fors wat volume in Frankrijk kopen.

Het niveau geïmporteerde aardappelen is iets groter maar niet veel anders. Wel heeft de Franse industrie duidelijk meer vrije aardappelen ingekocht dan de laatste twee jaar het geval was. Dat heeft er – naast een positieve markt – ook alles mee te maken dat er überhaupt vrije aardappelen te koop zijn. Door een betere oogst – ten opzichte van de voorgaande drie jaren – en vanwege kleinere volumes in de contracten.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden