Schaap Holland

Nieuws Aardappelen

Aardappelafzet Schaap groeit op alle fronten

10 Februari 2022 - Niels van der Boom - 1 reactie

Zowel afzet naar de retail als de eigen schillerij en het fritesaardappel segment groeien bij aardappelverwerker Schaap Holland uit Biddinghuizen. Het bedrijf is dan ook actief op zoek naar meer aardappelareaal. Wat betekent dit voor de contractprijzen voor komend seizoen?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Naast een eigen pootgoedtak heeft Schaap verschillende pijlers onder het bedrijf. Eén daarvan is de afzet van tafelaardappelen naar supermarkten in Nederland. "Deze afzet zagen we tijdens de coronacrisis opbloeien en die groei is nog niet ten einde", zegt directeur Hans Geling. Hij is verantwoordelijk voor de consumptie- en pootaardappeltak van het bedrijf. "De vraag is of en wanneer deze afzet stabiliseert. Op dit moment is er iedere week wel een supermarktketen die een actie heeft met aardappelen. Dat merken we terug in de afzet."

Groei in fritesaardappelen
Ook het volume bij het eigen schilbedrijf groeit voor afzet in binnen- en buitenland. Tot slot is er de afzet van fritesaardappelen richting de industrie. "Een segment dat we vroeger hadden afgebouwd", vervolgt Geling. "Door een duidelijke vraagmarkt bouwen we die positie nu weer uit. Wel kiezen we bewust voor levering van rassen met toegevoegde waarde: onze eigen Valencia (waarover verderop in dit artikel meer), Agria en Innovator. Onze focus ligt momenteel nog niet op de bulkmarkt met Fontane."

Over de hele linie is Schaap op zoek naar meer aardappeltelers en areaal. Wat betekent dit voor de prijzen? Geling: "Over de hele linie voerden we aanvankelijk een prijsstijging door van €2,50 per 100 kilo. Toen bleek dat de fritesindustrieën er een schepje bovenop deden met hun prijzen hebben we begin februari de prijs met €1 verhoogd. Ook de bodemprijs van onze bodempool is verhoogd. Met alle verhogingen ligt deze voor Agria nu €5 per 100 kilo hoger ten opzichte van het huidige seizoen. De bodemprijs ligt €4,50 onder het niveau van de vaste prijs contracten, maar de teler doet dan wel mee met de vrije markt. Hiervoor wordt een korting van 5% op de uiteindelijke poolprijs gerekend. Voor bepaalde telers is dat interessant. Je hebt immers een vaste basis met een mogelijkheid naar boven."

Agria prijzen
Naast de verschillende pools zijn er de vaste prijs contracten. Voor Agria komt deze op €14,50 bij levering af land. In week 17 is dat €20,05 en in week 26 €22,85. Deze prijs geldt voor de sortering 40 mm tot 80 mm. Voor de bovenmaat betaalt Schaap €2,50 minder. Voor kistenbewaring wordt een extra premie betaald van €1,50 voor beide maatsorteringen. De pootgoedprijzen blijven stabiel.

Innovator komt af land uit op €14,25. In week 17 is dat €20,10 en in week 26 €22,75. Aardappeltarra rekent Schaap niet voor dit ras. Voor het ras Innovator wordt vanaf week 17 een extra premie betaald voor mechanische koeling, die is nog niet in deze prijs meegenomen.

Hol in Agria geen issue
Geling merkt duidelijk interesse in Agria, maar het ras past niet bij iedere teler. "Wie het in de vingers heeft is tevreden met het ras. De begeleiding is daarom belangrijk, want die vraagt aandacht. Vanwege het relatief laag knolaantal is de pootgoedbehoefte groter, ruim drie ton (maat 35/50) per hectare. De startkosten zijn dan ook hoger. Ook in de bewaring vraagt het ras extra aandacht. Dit seizoen is hol een veelvoorkomend probleem. Aanvankelijk baarde dat ons zorgen, maar we kunnen ermee uit de voeten. Ook in de bewaring gaat het veel beter dan gedacht. Groene knollen en vreterij zien we dit jaar ook in toenemende mate, mede door een uitgedund middelenpakket."

Groei Aromata
Een ras waar Schaap zich in specialiseert is Aromata. Een vervanger van Agria in het vroege segment binnen het schilbedrijf. Hiervoor hanteert het bedrijf een vaste prijs met staffel. Voor levering aan de retail in kleinverpakkingen is er een pool. Net als bij de andere tafelaardappelrassen zijn deze altijd PlanetProof gecertificeerd. "Voordeel van Aromata is zijn ABCDE-resistentie waardoor deze net als Innovator breed ingezet kan worden", voegt Geling toe. "We zoeken nog uitbreiding voor dit ras."

Een nieuw ras waar Schaap op inzet is Valencia, dat net als Aromata uit het eigen pootgoedbedrijf komt. Geling legt uit: "Valencia is een dubbeldoelras dat zowel in de kleinverpakking kan worden gebruikt als kruimige aardappel, maar dat ook geliefd is bij de fritesindustrie. Inmiddels is het volume de afgelopen jaren naar deze afzettak behoorlijk toegenomen. We kunnen inmiddels spreken van een succesvol ras. Het is een hoofdoogstras dat in het 'regular' segment past. Qua vleeskleur is Valencia niet zo geel als een Agria, waardoor het waarschijnlijk voor het eigen schilbedrijf nog geen vervanger is."

Exclusieve licentie
Een andere ras waar Schaap op bouwt is Laudine. Het heeft de exclusieve wereldwijde licentie van Agrico verworven zodat Schaap de pootgoedteelt onder eigen beheer heeft. Deze vastkoker is ook voor de retail bedoeld in de kleinverpakking. "Nicola presteert de laatste jaren bij onze telers niet zoals we uit het verleden gewend waren", verklaart de directeur. "Laudine is duidelijk beter."

Met een eigen pootgoedvoorziening, schillerij en breed afzetkanaal is Schaap grotendeels onafhankelijk. "Het familiebedrijf zit breed in de markt en heeft veel kennis in eigen huis", somt Geling op. "We blijven daarom duidelijk onze eigen koers varen."

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden