Shutterstock

Analyse Aardappelen

Marktprijs hoger: vallen nu aardappelen uit de boom?

11 Februari 2022 - 12 reacties

De fysieke marktprijs van fritesaardappelen heeft de afgelopen weken een flinke sprong gemaakt. Dit laten de diverse noteringen in Noordwest-Europa zien. Voor telers klinkt een en ander als muziek in de oren, de afnemers houden er ongetwijfeld een andere redenatie op na.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Belgapom noteerde bijvoorbeeld voor Fontane en Challenger tot eind vorig jaar €13 per 100 kg. Actueel (11 februari) is dat €20, een stijging van maar liefst €7 in krap twee maanden tijd. Indien deze forse stijging doorzet, wordt er medio april - dus richting afwikkeling van het april 2022 contract - ;door Belgapom en ook PCA/Fiwap boven het niveau van €25 genoteerd. Of een dergelijke marktprijs (€25 per 100 kg of hoger) ook wordt gehaald, gaat de tijd leren.

De telers zien deze oplopende koers vanzelfsprekend met genoegen, maar de afnemers krabben zich achter de oren. De kostprijs van het te produceren eindproduct is door de oplopende prijzen van bijvoorbeeld palmolie, papier(karton), energie, enzovoort flink gestegen. Het onderdeel aardappelgrondstof (niet onbelangrijk) volgt dus ook, waardoor winstmarges verder onder druk komen te staan.

Telers terughoudend in aanbod
De vraag die zich opwerpt is: heeft het in korte tijd verhogen van de inkoopprijs een afdoende schokeffect bij de teler? Met andere woorden: vallen er met name in het Fontane-segment voldoende appels (lees: aardappelen) uit de boom nu er €20 per 100 kilo wordt betaald? Of verwachten telers dat er voor de komende weken op hogere marktprijzen zaken kan worden gedaan. Telers zijn ondanks de prijssprong terughoudend in het geven van aanbod. Veel gaat afhangen hoe de fysieke posities van de afnemers zijn. Is er voldoende dekking of moeten zij verder de markt in? Is dat laatste het geval, dan is het seizoen nog lang en zijn verdere prijsverhogingen een logisch gevolg. Wanneer de vervolgstappen worden gemaakt, is natuurlijk afwachten. Insiders menen dat de februarimaand uit de markt wat stabiliseert. Dat gaat de tijd leren.

Doorvoeren van prijsverhogingen
Aan de bovenkant van de markt wordt er voor met name Agria en Innovator van bovengemiddelde kwaliteit richting €25 per 100 kg gehandeld. Deze aardappelen worden afgezet richting Zuid-Europa, maar ook nog steeds naar Zwitserland. Het aanhoudend wegvloeien van vooral Agria naar verdere bestemmingen, maakt het lastig voor de schilbedrijven. Denk dan aan het beperkte aanbod van de gewenste kwaliteit, in combinatie met de verder aantrekkende marktprijs. Het doorvoeren van een prijsverhoging van het eindproduct is noodzakelijk om meer te kunnen betalen voor de aardappelen. Dat laatste zou ook het geval moeten zijn voor de fritesafzet. Naar verluidt gaat een prijsverhoging in het hogere segment (denk aan fastfood) eenvoudiger dan in het 'bulk' segment.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden