Shutterstock

Nieuws Aardappelen

Grens VS op een kiertje voor Canadese aardappelen

14 Februari 2022 - Jurphaas Lugtenburg - 6 reacties

De grens voor aardappelen uit het Canadese Prins Edwardeiland wordt door de VS op een kiertje gezet. Voor het eerst sinds de uitbraak van de wratziekte mogen er tafelaardappelen geëxporteerd worden naar grondgebied van de VS, zij het in het Caraïbisch gebied, namelijk Puerto Rico.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het hervatten van de export richting Puerto Rico is volgens het Canadese ministerie van landbouw een belangrijke stap voor het herstel van toegang tot de Amerikaanse markt. In 2020 bedroeg de Canadese aardappelexport naar het eiland circa $12 miljoen. De risico's van de export van aardappelen uit Prins Edwardeiland naar Puerto Rico zijn nihil volgens het Canadese ministerie. Op Puerto Rico worden commercieel geen aardappelen geteeld en zowel de Canadese als Amerikaanse autoriteiten controleren de uitgevoerde aardappelen strikt.

Was te vermijden
Met het hervatten van de export naar Puerto Rico zijn de problemen van de Canadese telers allerminst opgelost. De PEI Potato Board noemde de exportstop afgelopen week in een statement 'vernietigend voor aardappeltelers in Prins Edwardeiland'. In de laatste drie maanden is volgens de PEI Potato Board hard gewerkt aan mogelijkheden op de grens op de één of andere manier open te krijgen. "Maar we hebben twaalf weken geleden al gewaarschuwd dat dit stond te gebeuren en nu is het zover. Het is een hartverscheurende, traumatische ervaring voor elke boer, en het werd nog erger in de wetenschap dat het volledig te vermijden was."

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden